sloup se sochou Panny Marie

Sloup je umístěn uprostřed náměstí na čtvercové ploše dlážděné kamennými deskami. Plocha je vymezena šestibokými profilovanými pilíři ve všech čtyřech rozích. Pilířky jsou opatřeny plechovou stříškou. Mezi pilířky jsou mohutné řetězy. Sloup spočívá na bohatě členěném podstavci, který stojí na jednom hladkém kamenném stupni. Podstavec je křížového půdorysu, je složen ze širšího soklu, který přes profilaci přechází do střední části s bočními konkávně tvarovanými křídly, zdobenými plastickým vegetabilním dekorem, a vysazené profilované římsy. Přední i zadní strana podstavce jsou vyplněny bohatě plasticky zdobenými kartušemi s dnes již nečitelnými nápisy (Matri gratiae cedro in Libano exaltatae poli et soli Regina statua erecta et fundata a praen ac gen. Domino Carolo Schellenberg, iurato Moraviae advocato, Mariae Cliente patriae filio in aeternum devoto). Vlastní sloup stojí na římsové patce obklopené čtyřmi stojícími andílky na oblacích, z nichž dva nesou kartuše a dva nesou nápisové blány. Hladký sloup je ovinutý obláčky s andílčími hlavičkami a završen kónicky se rozšiřující čtyřbokou hlavicí rovněž z oblaků a andílčích hlaviček. Hlavice nese sochu Panny Marie na nízké podnoži. Celá socha je pozlacená. Panna Marie je oblečena do dlouhých zřasených šatů a zahalena do pláště, za hlavou má paprskovou svatozář, v náručí před tělem drží nahého Ježíška, jehož hlavička je před levým ramenem Panny Marie.