socha Karla Havlíčka Borovského

Na dvoustupňové členité podnoži se třemi schody na přední straně je podstavec ve spodní části jehlancovitě rozšířený, opatřený vpředu dole deskou s nečitelným nápisem, na přední straně v obdélné vpadlině reliéf „Havlíček se loučí s rodinou“, pod ním nápis: „NA PAMĚŤ STÝCH NAROZENIN / KARLA HAVLÍČKA BOROVSKÉHO / 1921“. Na všech čtyřech stranách při horní hraně podstavce jsou nápisy: „PŘISLIBUJTE SI MNĚ“, „VYHROŽUJTE SI MNĚ“, „POROUČEJTE SI MNĚ“, „PŘECE ZRÁDCEM NEBUDU !“. Na zadní straně nápis: „ZBUDOVALA NÁRODNÍ / VZDĚLÁVACÍ DĚLNICKÁ / BESEDA HAVLÍČEK / V PROSTĚJOVĚ 1921“. Vzadu dole vložena deska s hůře čitelným nápisem: „DLE NÁVRHU A MODELU / AKAD. SOCHAŘE PELIKÁNA / PROVEDLA FA POLÁŠEK – URBAN / PŘEROV – PROSTĚJOV“. Vlastní socha zpodobňuje stojící postavu básníka a novináře Karla Havlíčka Borovského v životní velikosti, s nakročenou pravou nohou, v dobovém oblečení s pláštěm přes levé rameno, s pravou rukou pokrčenou, nesoucí svitek novin, levá ruka se zaťatou pěstí je svěšena podél těla. Hlava je mírně skloněna kupředu. Materiál je pískovec.