venkovská usedlost

Usedlost zaujímá obdélnou parcelu o šířce cca 26,3 m a hloubce cca 68 m. Areál se skládá z několika budov. Jižní hranu zaujímá hlavní obytné stavení, severní hranu bývalý výměnek, západní hranu příčná stodola, která svou délkou na jihu vybíhá mimo obvod pomyslného obdélníka. Z východu zavírá dvůr brána a branka. Štítově orientovaná obytná budova je patrová na půdoryse cca 12 m a 31,4 m. Je členěná třemi okenními osami, které svým nesymetrickým rozmístěním přiznávají polohu světničky a světnice. Toto členění je zdůrazněné i lisénou, která první osu odděluje od ostatních dvou. V nároží je lizéna dvojitá. Před lizény mírně předstupuje kordonová římsa, pod kterou jsou na každé lizéně osmilisté kvítky. Pod římsou v ploše probíhá pletenec z proti sobě položených vlnek. Mezi zdvojenými lizénami je motiv květu se třemi patry vzhůru otočených úzkých lístků. Okna v přízemí jsou bez šambrán, lemované stuhou, stočenou v nadpraží do smyčky. V místě klenáku je malý kvítek připomínající tulipán. Okna v patře jsou vsazená do mělkých nik, usazených na kordonové římse a ukončených segmentovým záklenkem. Téměř čtvercová okna mají profilovanou římsu. Poprseň je zdobená motivem mříže s obloukově zprohýbaným vodorovným prvkem. Suprafenestra obsahuje kvítek, pod nímž se do stran ve třech řadách rozvíjí boltcové pásky. V úrovni horního rámu oken je v ploše vedená páska, která lemuje niky. V úrovni, styku pásky s lizénou, se opakuje na lizénách dekor přízemí. Trojúhelníkový štít odděluje korunní římsa, profilovaná podbrádkou, podvalem a předsazením. Tato římsa je na ostatních fasádách zjednodušená do zešikmení. Symetricky nasazený štít je členěný třemi okenními osami. V první a třetí jsou okna, ve druhé nika. Okna s velmi mírným segmentovým záklenkem jsou rámována páskou, dobíhající k parapetní římse. Nad okny jsou zrcadlově otočená esíčka, přičemž v mezeře nad nimi je kvítek. Nika je osazená v edikule. Na profilovaném parapetu, který je zespod doplněný zubořezem stojí mělké pilastry se středovou rýhou doplněnou o drobné obdélníky. Nad hlavicí, kterou tvoří jakoby dovnitř stočená voluta, je zvlněná římsa. Koncha drobné niky je doplněná o štukovou mušli. V ní stojí soška Madony s Ježíškem. Pod hřebenem je menší nika s parapetem, obtažená páskou, kolem které je sedm květů. Nad nikou jsou dvě vlnky s trojlístkem.¨ Mezi nikami je nápis s datací „ANNO/DOMINI MDCCCXXXVII/ANTON•MERTA“. Pod nápisem je mariánský monogram. Štít je rámován plochým okřídlím. Výzdoba dvorního průčelí, opatřeného břízolitovou omítkou, je redukována na kordonovou římsu a vpadliny tří oken do horní světnice. Nad vstupem do objektu jsou ještě dvě okna na horní komoru.