venkovská usedlost

Původně uzavřený areál s hlavní budovou, výměnkem a bránou byl poškozen demolicí výměnku a výstavbou architektonicky a urbanisticky nekvalitní stavbou pohostinství v těsném sousedství. Hlavní budova je vystavěná na obdélníkovém půdoryse dle katastrální mapy o délce cca 31,2 m a šířce cca 10,8 m. Jedná se o přízemní, zděnou, štítové orientovanou stavbu se sedlovou střechou, krytou eternitovou šablonou. Lichoběžníkový štít ukončený valbičkou je od přízemí oddělený korunní římsou. Ta je profilovaná podbrádkou, podvalem a profilovaným předsazením. Římsa je zastřešená eternitovou šablonou. Ze štítu pokračuje na severní průčelí a částečně i na jižním. Ve štítu je pod římsou pletenec z půlelips. Při levém nároží je ve štuku provedené domovní číslo 29. Jinak je přízemí hladké. Je členěné třemi okenními osami, přičemž střední je posunutá vlevo a tradičně přiznává polohu světnice a světničky. Štít je patrový, symetricky členěný třemi okenními osami. V první a třetí prolamují dolní část okna. Po jejich vnější stranách jsou diagonálně natočené elipsovité větrací otvory. V prostřední je rozměrná nika se záklenkem tvořeným asyrským obloukem. Nad ní je horizontálně orientovaný elipsovitý větrací otvor. Nad ním je dvojitá stuha s mašlí. Po stranách je letopočet „18/34“. Štít rámuje štukové okřídlí se zubořezem. Před jižním průčelím je představené kryté zápraží, které nesou subtilní vyřezávané trámky. Před chlévní částí stojí dřevěná kolna. Při hlavním štítu je v podstřeší vybudována podkrovní světnička. Jedná se o původní řešení. Strop tvoří hambálky vynášené středovými vaznicemi, na kterých je položený fošnový záklop. Při dvorním štítu je novodobě realizována podobná světnička. Na konci domu leží příčně chlév. Zadní část je sklenutá valenou klenbou, střední a přední plackou, přičemž přední je zřícená a nahrazená dřevěným stropem.