venkovská usedlost

Přízemní stavba na vysoké podezdívce zděné z kamene. Roubená, omítaná, o třech okenních osách. Štít s polovalbou s podlomenicí, latovaný, s třemi vizírkami zdobně řešenými. Střecha sedlová, eternit. Po straně převislá střecha kryje zvýšenou násep, uzavřenou dřevěným zábradlím, končícím u vchodu. Podpěrné trámky mají kuželkový tvar. Průčelí tříosé, okna šestitabulková. Základní dispozice tříprostorová – síň, světnice, komora upravená na obytnou místnost. Kolmo ke stavení přiléhá roubený výměnek s jednoduchým prkenným štítem. V jedné místnosti (kuchyni) trámový strop, bílený. Ostatní místnosti plochostropé. Ze zadní části síňky vstup na půdu, s jednou, nově zřízenou obytnou místností. Krov hambalkový, stolicový. Půda s částí jako sýpkou. Výměnek – deskami krytá pavlač, z ní prkennými dveřmi vstup do obytné místnosti, do stodůlky. Strop trámový, bílený. Roubení „v kožichu“, ve výměnku se silnou vrstvou vápenné omítky. Z kryté pavláčky spojující usedlosti s výměnkem prkenná dvířka na někdejší otevřené hnojiště. Částečně podsklepeno – pod chodbou a kuchyní usedlosti, vstup ze síně.