Polský památník

Na půdorysu rovnoramenného trojúhelníka o hraně 3, 38 m je osazen 5 metrů vysoký pomník, jenž je tvořen jednoduchým trojbokým jehlanem z mramoru na tvarovaném podstavci. Monolit, podstavec i 3 schody k němu vedoucí jsou vytvořeny z mramorů polské provenience. Terasa do svahu sestává z bloků místních pegmatitů, amfibolitu a svorů. Schody na terasu tvoří bloky místní žuly. Základnu pro jehlan v podobě trojbokého podstavce člení mělké obdélné niky. Na čelní straně podstavce předsazený drobný článek v podobě zdobného pilastru s mělkým výklenkem. Boční strany podstavce jsou opatřeny nápisy v polštině: na pravé straně - OD POLAKÓW 1899, na levé straně - Bóg Go natchnąt, by najłagodniejszym / a najskuteczniejszym środkiem,_ wodą, / cierpiących ratowat. _ Cześć Jego pamięci! Druhý nápis je uveden v českém překladu, pamětní deska, do níž je český text vysekán, je osazena v patě vlastního jehlanu: BŮH MU DAL VNUKNUTÍ, ABY NEJLAHODNĚJŠÍM / A NEJÚČINNĚJŠÍM PROSTŘEDKEM - VODOU, / TRPÍCÍM POMÁHAL, / ČEST JEHO PAMÁTCE. / OD POLÁKŮ R. 1890. Obelisk je zakončen pyramidem, na němž pomník vrcholí bronzovou plastikou polského orla s rozepjatými křídly, s královskou korunou na hlavě a stojícího pařáty na zeměkouli. Výška 3 stupňů, vedoucích k obelisku je 50 cm. (reidentifikace, září 2005)