venkovská usedlost

V souvislé zástavbě téměř ze čtyř stran uzavřená rozsáhlá usedlost se dvěma dvory vybudovaná na obdélném půdoryse. Je vystavěná převážně z nepálených cihel, cihel a částečně z kamene. Od sousedních objektů je oddělená protipožárními uličkami. Skládá se z hlavní budovy s bytem hospodáře, průjezdem a výměnkem, výměnkářského křídla s chlévy na jihu, hospodářská křídla s chlévy a arkádovým náspím na severu, dvou příčných průjezdných stodol, dvou kolen na severu. Hlavní patrová budova zastřešená valbovou střechou je posazená na nízký předsazený sokl. Výraznými vodorovnými prvky čelní fasády jsou průběžné podokenní římsy, kordonová římsa, která se nad bránou zdvihá a korunní profilovaná římsa. Nároží je zpevněné mohutnou kvádrovou bosáží. Průčelí čelní 8 okenních os rozdělených v pravidelném rytmu 2+1+2+1+2. V přízemí třetí osy se nachází segmentovým záklenkem opatřená brána. Vrata s brankou jsou dvoukřídlá, obdélná, rámová s točnicemi a deštěním. Deštění je skládáno diagonálně a vytváří dojem ořezaného kosočtverce. Kolem oken jsou profilované šambrány osazené na parapetní římsy. Šambrány oken v přízemí jsou v nadpraží doplněné lichoběžníkovými klenáky. Štítová průčelí jsou neomítaná. Výměnkářské křídlo má polopatro. Kryje ho sedlová střecha s hřeben v úrovni korunní římsy hlavní budovy. Je hladce omítnuté. Člení ho pět okenních os. V první je vstup do síně, ve druhé okénko a ve zbylých jsou vstupy do chlévů. V síni je položená čtvercová kameninová dlažba s šachovnicově se střídající červenou a bílou. Z levé části síně vychází trojramenné točité schodiště na horní komory výměnkáře. Stupně jsou fošnové, uložené na stěnách. V chlévech se objevuje klenutí plackou.