venkovská usedlost

Samostatně stojící dům obdélného půdorysu, štítově orientován k blízké místní silnici, je vystavěn z cihelného zdiva. Celek čísla popisného tvoří dům v západní části pozemku, naproti situované dvě drobné hospodářské stavby a dnes nevýznamné torzo bývalé stodoly, která byla situována samostatně, podélnou osou kolmo k obytnému stavení. Přízemní dům je podsklepený, zastřešen sedlovou střechou, krytou maloformátovou eternitovou taškou, která má v průčelí polovalbu. Přízemí štítového jižního průčelí je tříosé, okenní výplně otvorů bez šambrán jsou kastlové, třítabulkové v uspořádání T. Fasádu člení monochromní pásová bosáž. Pod bohatě odstupňovanou štítovou římsou krytou pultovou stříškou je v celé šířce proveden pás s kapkami. U pravého okraje je v osmihranu plastické číslo domu. Lichoběžníkový štít je rytmizován tříosým uspořádáním, pár obdélných oken v líci je zasazen do lištových pravoúhlých šambrán, jejichž horní hranu zdobí v rozích malé rozety a uprostřed klenák se zjednodušeným penízkováním. Mezi okny je vyhlouben obloukem zakončený výklenek s ustoupenými horními kouty, rámovaný několikrát profilovanou šambránou. Parapetní římsy oken a výklenku jsou uvozeny plochou obloučkovou lištou s nahoru směrovanými obloučky. V parapetu všech tří os jsou horizontálně položeny kosočtverečné motivy. Ve svislé ose je v horních partiích štítu prolomeno okno s půlkruhovým ukončením, jehož šambrána a parapetní římsa je opatřena pilovcem. Po jeho stranách jsou na hladké omítce vytvořeny trojcípé terče s konkávně taženými hranami a ve středu s vetknutou bobulí. V nejvyšší partii je dělený letopočet 18 / 51, nad nímž je rozeta. Diagonální hrany a horní horizontální hrana štítu dekoruje obloučkový pás. Fasáda je monochromní, žluté, plastické zdobné prvky jsou bílé. Přední část dvorní okapové strany domu je dvouosá a členěna pásovou bosáží. Pravidelný půdorys obdélníku je narušen ve střední příčné ose otevřeným náspím, krytým střešní rovinou, a dvorní tříbokou přístavbou, která obepíná dvorní nároží a uzavírá náspí z druhé strany. Jeho střecha navazuje v mírnějším sklonu na hlavní střechu. Do domu se vstupuje z náspu, stejně jako do chlévů a do ostatních hospodářských částí. Vnější západní průčelí je hladce omítnuto a nepravidelně rytmizováno několika okenními otvory. V přední části západní střešní roviny je vystavěn zděný omítnutý komín s plnou hlavicí, která je polovinou čtyřbokého jehlanu. Sklep s podlahou z dusané hlíny je vyzděn z kamenného zdiva, valená klenba je cihlová, omítnutá. Dispozice od poslední revize nezměněna: „Síň zaklenuta valenou segmentovou klenbou, kuchyň plochostropá, zbytek pilíře po zaklenutí (zkvalbení). Vpravo ze síně vchod na půdu. Krovy hambalkové se stolicí. Hospodářské prostory – chlévy zaklenuty segmentově do tří pasů, cihelná podlaha.“