venkovská usedlost

Štítově orientovaný dům hospodáře je vystavěn ve stoupajícím terénu na kamenné substrukci, kombinovaně vyzděn z pálených cihel a vepřovic. Dvouosé přízemí štítového průčelí je v nároží a pod okny členěno pásovou rustikou, která obíhá mělké obdélné rámy okolo oken, osazených v líci. Okna zdobí plastické šambrány, které tvoří boční pilastry s diamantovanými patkami a římsové hlavice, nesoucí segmentový oblouk, rámovaný zubořezem. V něm je zasazena rozeta. Mezi okny je lizénový rám vyplněný svislým pásem s pilovým motivem, nahoře ukončený mušlí. Pod bohatě profilovanou korunní římsou je proveden stylizovaný vejcovec, z vnitřní strany opatřený zubořezem. Volutově tvarovaný dvouosý štít uvozuje pultová štítová stříška. Okenní otvory vyplňují segmentově zaoblená okna v líci fasády. Otvory ve štítu rámují ploché šambrány, v okrajových partiích podepřené pilastry, diagonálně imitující tordování. Plocha mezi okny ve střední ose je vymezena rámem, který má v dolním okraji parapetní římsu a nahoře římsové hlavice s poločučky, propojenými segmentovým obloukem. 1. patro štítu ukončuje pás stylizovaného vejcovce. Štít je půlkruhově zakončen a vyplněn malým oválným oknem s dřevěnou okenicí a šambránou. Tuto část dekoruje pár členitých rozet, u šambrány lilie a palmeta, shora zubořezová římsa. Pravá strana fasády dvouosého východního průčelí a levá část západního průčelí je dekorována stejným způsobem jako štítové průčelí. Zbylá plocha nad neomítnutým soklem je hladce omítnuta. Jižní průčelí dělí profilovaná korunní římsa, člení jej dva otvory v přízemí a dva ve štítu spolu s trojúhelným půdním. Štítová stříška je z poloviny prodloužena. K dvornímu průčelí je novodobě přizděna veranda, jejíž západní zeď je bedněna. Střecha je sedlová, nad verandou pultová, přecházející v pultovou nad zápražím. V její západní pultové části je vybudován lichoběžníkový vikýř. Střešní krytinou je asfaltový šindel. Po zaniklé stodole zůstal jen kamenný sklep ve svahu. Do dvora se vchází bránou, stojící mezi zděným pilířem a zděnou zídkou vedoucí k výminku.