sousoší Piety

Uvnitř trojboké novodobé železné ohrádky, na základně tvaru trojlistu stojí válcový podstavec, členěný třemi úzkými křídly stočenými nahoře i dole do volut. Na křídlech výzdoba z květinových závěsů a palmet. Na každé ze tří stěn kartuš s boltci, nad kartuší mušle. Na přední straně v kartuši umístěn reliéf Nesení kříže. Na boční straně vpravo maiuskulní nápis (bez chronogramu): „IOANBARTOS / KUBIL / ANNO / MDCCXLVII“. Pohledově levá kartuš prázdná. Sokl ukončen vyloženou římsou, na ní podnož oválného tvaru se třemi stlačenými volutovými křídly, vpředu kovaná konzole na světlo. Na podnoži sedící Bolestná Panna Marie s tělem Krista, diagonálně ležícím na klíně. Mariin šat zřasen do pravidelných záhybů, na hlavě plachetka. Pravice podpírá hlavu Kristovu, levice přidržuje jeho pravou ruku. Hlava skloněna k pravému rameni. Nad hlavou Krista i Marie paprsková gloriola. Materiál: pískovec, gloriola - zlacený kov. Rozměry: výška základny 30 cm, výška soklu – 135 cm, výška podnože - 25 cm, výška sousoší - 130 cm.