socha Panny Marie Celenské

Socha Panny Marie Celenské stojí při Brněnské ulici vně ohradní zdi nemocnice, v jejím zalomení. Je ohrazena půdorysně konkávně a konvexně zalamovanou ozdobnou kovanou mříží zasazenou do kamenného obrubníku. Podstavec sochy stojí na jednom kamenném stupni. Postavec sestává ze dvou částí, spodní je tvořena soklem křížového půdorysu, střední částí s volutovými křídly a rovnou profilovanou vysazenou římsou. Na přední straně je rokajová kartuš s hůře čitelným nápisem s chronogramem: „PIA VIRTVTE / ET INSIGNI / FER VORE DIVA / CELLENSI IVDITHA / .SWOR DINN / EXSTR. IVSSIT“ (podtržená písmena jsou větší, chronogram neodpovídá zcela přesně dříve přečtené dataci, což může být způsobeno nečitelností nápisu). Horní část podstavce tvoří na koso postavený hranolový pylon se zkosenými nárožími na soklíku, zdobený a zakončený reliéfy obláčků a okřídlenými andílčími hlavičkami. Na pylonu socha Madony výšky cca 80 cm, Panna Maria i Ježíšek mají na hlavě korunu a jsou oblečeni do šatů stylizovaného zaobleného kuželového tvaru, zdobených zlacenými reliéfy. Soška je tónována hnědou barvou. Na přední straně podstavce bylo upevněno rameno lucerny ve tvaru srdce, to nyní chybí.