venkovská usedlost

Publikace Soupis nemovitých kulturních památek okresu Prostějov, NPÚ ÚOP v Olomouci, 2012, s.27, 28: Venkovská usedlost Kulturní památkou od: 3. 5. 1958. Umístění: na návsi, č. p. 64, s pozemkem parc. č. 111, k. ú. Brodek u Prostějova. GPS: 49°22´14,8“N 17°5´26,0“E. Slohové, časové a autorské určení: lidova architektura 19. století. Popis: Hanácký statek v řadové zástavbě na návsi s okapovou orientací, se žudrem předsunutým do návsi. Přízemní stavení půdorysu tvaru T, obytná část do ulice včetně žudru má půdní polopatro, do dvora po pravé straně vybíhá hospodářské křídlo, nyní zcela přestavěné pro obytné účely. Na druhé straně dvora je další hospodářské stavení, rovněž zásadně přestavěné. Stodola v zadní části pozemku již neexistuje. Objekt je z vepřovic, místy z cihelného zdiva i z kamene, má sedlovou střechu krytou pálenou krytinou. Průčelní fasáda má na levé straně vrata průjezdu do dvora, tři okenní osy a po pravé straně žudr, otevřený dvěma arkádovými oblouky na průčelní straně a po jednom oblouku na bocích. Nad okny v přízemí a nad průjezdem jsou menší okénka půdního polopatra, uzavřená dřevěnými žaluziemi, podobné okénko je i v boku žudru. Ve štítu žudru směrem do návsi je drobné okénko s půlkruhovým záklenkem. V pravé části přízemí žudru je vestavěn krámek, který sloužil jako jatka, se samostatným vchodem z prostoru žudru a s výkladcem. V levé části žudru vedle krámku je vstup do domu. Za vstupem je síň, z ní bylo vpravo původně schodiště do sýpky v patře žudru, nyní je zde pouze vlez s kovovým výklopným schodištěm. Sýpka v žudru má dřevěný trámový strop, některé trámy jsou z celých neupravených kmenů, záklop je z jen částečně loupaných krajin, spáry jsou vyplněny hliněnou vymazávkou, která tvoří i podlahu na půdě žudru. V přízemí za schodištěm do žudru vpravo je vstup do komory, která sloužila jako sklad jatek. Po levé straně síně byly obytné prostory, tvořící dvoutrakt. Směrem do návsi je podélná místnost prodejny, do dvora kuchyně a koupelna. Místnosti jsou plochostropé. Krov je dřevěný jednoduchý, tvořený v zásadě jen krokvemi opřenými o pozednice a zpevněnými blíže vrcholu hambalky. Hospodářské křídlo bylo v minulosti přestavěno pro obytné účely, využity byly jen části zdiva, nová střecha s obytným podkrovím. V jedné místnosti je zachována stájová klenba do traverz. Obdobně bylo naloženo s protějším hospodářským přístavkem, místo původní sedlové střechy má střechu pultovou, krytou pálenými taškami. (ib) Lidová architektura 19. století, objekt je svou pohledově exponovanou polohou na návsi rovněž důležitým urbanistickým prvkem v intravilánu obce. Usedlost je pozoruhodná především svým ojediněle dochovaným prvkem hanáckého statku – žudrem. Prameny: - SOkA Prostějov, MNV Brodek u Prostějova, inv. č. 120, kart. 19: zamítnutí žádosti o upuštění od památkové ochrany domu č. 64, 1966. Literatura: Bečák, J. R.: Lidové umění na Hané. Boskovice 1997, s. 289, obr. č. 585 Janoušek, V.: Dějiny Prostějova. Prostějovský okres. Brno 1938, s. 282, obr. č. 88. Vlastivěda moravská. II. Místopis. Kšír, J.: Hanácký žudr, jeho druhy a rozšíření. Časopis Vlasteneckého spolku muzejního v Olomouci, 58, 1949, s. 53 – 54, tab. č. VI, obr. č. 17, 18 Kšír, J.: Lidové stavitelství na Hané. Olomouc 1941, s. 25, obr. č. 585 Marek, P.: Památky lidové architektury na Hané – žudry. Štafeta, 4, 1972, č. 3, s. 32 Samek, B.: Umělecké památky Moravy a Slezska, 1. Praha 1994, s. 253 – 254.