kříž

Na jednostupňové základně čtyřboký tvarovaný sokl s bočními křídly nahoře i dole stočenými do volut, na čelní straně s obdélnou vpadlinou. Na zadní straně soklu rytý rám s konkávně vybranými rohy a s maiuskulním nápisem: „FUNDATOR / WACLAF WIBIRAL / OFER MARIANA / MANZELKA GEHO / 1796“. Nad nápisem vyryt rovnoramenný tlapatý kříž. Sokl ukončen vyloženou profilovanou římsou, která je na čelní straně segmentově vypjatá. Ze soklu vyrůstá pylon, členěný na čelní a bočních stranách vpadlinami. Uvnitř vpadlin na čelní straně květinový závěs, pod ním kalich, na pohledově levé straně zkřížená a svázaná kopí, pohledově vpravo svázaná šavle a důtky, pod nimi hra v kostky. Na zadní straně pylonu maiuskulní nápis: „KŘÍŽ OBNOVEN / NÁKLADEM / FR. GRULICHA / A JEHO MATKY / BARBORY / L. P. 1918“. Vzadu na patce pylonu signatura: „HEMBAL – KONICE“. Pylon vrcholí křížem s patkou a jednoduše ukončenými rameny. Tělo Krista prověšeno do „Y“, hlava skloněna k pravému rameni, bederní rouška svázána u pravého boku, nohy přibity dvěma hřeby. Nad hlavou nápisová blána „INRI“. Materiál: pískovec, zlacení (reliéfy, korpus, nápisová blána). Rozměry: základna – 180 x 150 cm: výška soklu - 160 cm, výška pylonu - 180 cm, výška kříže vč. patky - cca 160 cm.