kříž

Na kamenném stupni je hranolový podstavec složený ze soklu, střední části dole zaobleně rozšířené a profilované římsy. Na přední straně podstavce je na střední části dole kartuš s nápisem: „Pozdraven buď / sv. Kříži“, nad nápisem je v reliéfu zjevení Madony s Jezulátkem na oblaku, vpravo dole přihlížejí dvě nezřetelné postavy, jedna z nich je snad anděl. Na boční straně vpravo je reliéf Madony, na boční straně vlevo je Pieta. Na ploché zadní straně je nápis: „Postaven 1767. / ……… a obnoven / 1883. / Nákladem Obce / Žešovské.“ Na podstavci je pylon směrem vzhůru se zužující, zdobený na přední straně reliéfem znázorňujícím nástroje Kristova umučení – zkřížené kopí a houbu, nad nimi vinný hrozen.