socha Panny Marie

Socha Panny Marie stojí na hranolovém podstavci na hlavní ulici v Pavlovičkách. Podstavec má tvar hranolu s bohatě tvarovanými hranami a konkávně vybranými stranami. Skládá ze dvou stupňů, střední části s kanelovanými volutami na okosených hranách a vpadlými plochami rámovanými profilem tvarovaným v horní části do stlačeného oblouku, po stranách s ušima a ve spodní části půlkruhovým zvednutím. Vpadlé plochy jsou na všech čtyřech stěnách podstavce, na přední straně je plocha vyplněna nápisem. Na zadní straně je reliéfní znak opatství kláštera Hradisko. Na boční straně jsou novodobě vyryté letopočty „1728“ a „1933“. Podstavec je nahoře zakončen rovnou římsou a na ní římsou segmentově vzepjatou, pod obloukem je rozeta. Nad římsou se podstavec zužuje, skosené hrany jsou zdobeny akantem. Na podstavci na oblaku je stojící postava Panny Marie zahalená do bohatě nařasených dlouhých šatů a pláště, s rouškou přes hlavu. Panna Maria má ruce založeny na prsou a hlavu nakloněnu k levému rameni. Před rokem 1975 měla socha obloukovou kovovou stříšku na železných prutech částečně zapuštěných do podstavce a částečně opřených do dvou kovových sloupků po stranách sochy. Z této konstrukce zůstaly dosud po stranách sochy sloupky.