venkovská usedlost

V souvislé zástavbě téměř ze čtyř stran uzavřená usedlost vybudovaná na obdélném půdoryse na k jihu se svažujícím plató. Je vystavěná převážně z nepálených cihel, cihel a z kamene.Od sousedních objektů je oddělená protipožární uličkou a terénním zlomem. Skládá se ze severní hlavní budovy s bytem, navazujících chlévů a kolny, zbytku výměnku na jihu a zbytku stodoly na západě. Hlavní budova a výměnek jsou štítově orientovány a spojeny zdí, prolomenou bránou a dvěma brankami. Hlavní budova je osazená na nízké podezdívce. Přízemí je členěné třemi okenními osami s rozvržením 2+1. Okna jsou obdélná, dvoudílná s oddělenou ventilací. Nároží domu je naznačené zdvojenými hladkými pilastry s kvadratickou patkou a širokou vázovitou hlavicí. Na hlavici je osmilistý květ, pod hlavicí na dříku pásková čabraka. Stejné pilastry jsou i mezi okny. Okna jsou obtažená páskou. V suprafenestře jsou dva šikmé pásky, stočené nad středem okna dolů do volut, nad kraji oken nahoru do volut. Z pásků vyrůstá pár lístků. Nad prostředními volutami je vsazen kvítek. Atikový štít je oddělený náročně profilovanou korunní římsou, která pokračuje přes přiléhající zeď až nad bránu. Štít je patrový. Dolní patro má esovitě prohnutá křídla, přičemž první záhyb je konvexní. Nad stříškou korunní římsy je štukový pás. Podkroví prosvětlují dvě obdélná okna, před která jsou vsazené dřevěné venkovní žaluzie. Okna mají nevýrazný parapet, na který je osazená profilovaná šambrána. Suprafenestra je rámována půl obloukovou římsou. Suprafenestru vyplňuje květináč s rostlinou s dlouhým stvolem, na jehož konci je květ. Ze stvolu splývají dlouhé listy. Mezi okny je štukovým profilovaným rámem naznačená nika s asyrským obloukem. V jeho vrcholu je drobná empírová váza, po stranách snítky růží. Vně oken jsou pilastry s kanelovanými dříky, hranolovými patkami s rozetami a do boků přesahující římsovou hlavicí. Na hlavicích jsou empírové vázy s květinami. Štít je obtažený profilovaným okřídlím. Pod horní římsu, která odděluje trojúhelníkový nádstavec, visí řada čabrak. Pod čabrakami je vročení „AD:MDCCCXXXXVII“. Nad římsou je v nádstavci prolomené půlkruhové okénko ve štukovém rámu. Nad okénkem je trojúhelníkové Boží oko, z něhož vycházejí větvené paprsky. Ve střední části nádstavce je vlevo písmeno J, vpravo D. Písmena jsou zespod ověnčena květinovými ratolestmi. Boční průčelí jsou omítnuta hladkou omítkou s novodobými výplněmi otvorů. Východní zeď s bránou a brankami je omítnutá hladkou vápennou omítkou. Brána, ležící vprostřed, má stlačený záklenek, který je opřen o krátké římsičky nad svislými hranami. Korunní římsa nad bránou je mírně zvlněná. Branky mají segmentový záklenek.