kostel sv. Jana Křtitele se sochami sv. Petra a Pavla

Publikace Soupis nemovitých kulturních památek okresu Prostějov, NPÚ ÚOP v Olomouci, 2012, s. 43 - 45: Areál kostela sv. Jana Křtitele Areál tvoří: kostel sv. Jana Křtitele, socha sv. Petra, socha sv. Pavla. Kulturní památkou od: 3. 5. 1958. Umístění: v centru obce, s pozemkem parc. č. st. 26, na pozemku parc. č. pp. 1616/1, k. ú. Čechy pod Kosířem. GPS: 49°33´3,3“N 17°2´14,2“E. Slohové, časové a autorské určení: barokní architektura kostela z roku 1794, barokní sochy z 30. let 18. století připisovány významnému olomouckému sochaři Ondřeji Zahnerovi. Popis: Kostel sv. Jana Křtitele Kostel je rozlehlou, samostatně stojící neorientovanou jednolodní stavbou s půlkruhovým závěrem kněžiště, s hranolovou věží, předsunutou na průčelní straně a se dvěma nízkými přístavky sakristií. Kostel má sedlovou střechu, nad závěrem zvalbenou, krytou pálenou taškou. Výrazně vertikálně rozvrženému průčelí dominuje osově situovaná věž, přechod mezi věží a lodí je konkávně prohnutý. Střecha věže má tvar, odvozený z routové střechy, je završena makovicí s křížem. Trojúhelníkové štíty věže lemuje lizéna se zubořezem. Na hřebeni střechy nad presbytářem je šestiboká sanktusníková věžička s lucernou, cibulí, makovicí a křížem. Fasády kostela jsou členěny lizénovými rámy a soklem, korunní římsa je profilovaná a přechází i přes průčelí. Spodní část věže pod korunní římsou zvýrazňují pilastry na nárožích s římsovými hlavicemi, nesoucí trojúhelníkový fronton. Nad korunní římsou jsou po stranách věže atikové nástavce, završené kamennými vázami. V ose průčelí je umístěn pravoúhlý vstup s kamenným ostěním s lištou, ušima a klenákem, přístupný čtyřmi stupni. V nadpraží vstupu oble vzepjatá římsa a dekorativní supraporta. Nad vstupem velké okno, zaklenuté stlačeným obloukem s klenákem, šambrána okna s lištou, ušima a kapkami. Na věži nad korunní římsou ve zvonicovém patře podobné okno, ale menší, obdobná okna jsou po stranách věže. Na každé ze čtyř stran věže je situován nad okny ciferník hodin. Po stranách věže na průčelí jsou nad sebou na každé straně dvě okna, lemovaná šambránami. Na obou stranách lodi jsou dvě okenní osy, v presbytáři na každé straně po jednom okně. Po obou stranách lodi jsou boční vstupy, na jihovýchodní straně pravoúhlý s kamenným ostěním, na severozápadní straně v předstupující hmotě kamenné předsíně novorománského tvarosloví s obloučkovým vlysem a třemi erby ústupkový portál s půlkruhovým záklenkem. Boční přístavek na jihovýchodní straně má dvě malá pravoúhlá okénka a mezi nimi pravoúhlý vstup, ve štítu pak malé okénko. Přístavek na severozápadní straně má dvě malá okna a rovněž okénko ve štítu. Loď kostela je zaklenuta dvěma poli pruské klenby mezi dvojicemi pasů, kněžiště je zaklenuto konchou a jedním polem pruské klenby. Stěny jsou členěny pilíři s dvojicemi pilastrů s kompozitními hlavicemi, nesoucími úseky bohatě profilovaného římsového kladí. Kruchta konvexně vystupující do lodi, je nesena dvěma pilíři, mezi nimiž se klene stlačený oblouk. Pod kruchtou je pruská klenba. Ve vstupním prostoru pod věží je valená klenba a ve věži jsou plackové klenby, v sakristiích neckové klenby, nad nimi v oratoři polovina valené klenby. Podlaha z šachovnicově kladené dlažby ze světlého a tmavého kamene. Po obou stranách presbytáře jsou kamenné portály do sakristií a původní dvoukřídlé dveře. Pod kostelem je hrobka majitelů panství. Krov je tradiční dřevěný, s hambalky a ležatou stolicí, s věšadly ve středové rovině, zavětrování ve střešní rovině je vodorovnými i diagonálními prvky. (ib) Hodnotný příklad barokní sakrální architektury z konce 18. století. Socha sv. Petra Socha sv. Petra je umístěna na masivním kamenném tvarovaném podstavci oválného půdorysu, složeném ze soklu, zdobené střední části a horní, vyložené profilované římsy. Na čtyřech stranách podstavce jsou volutová křídla, mezi nimi kartuše, vše bohatě plasticky zdobeno akantovými listy a volutkami. Na podstavci je menší stupňovitý soklík, zdobený na přední straně mušlí. Vlastní socha představuje stojícího světce v bohatě nařasených a dramaticky rozevlátých šatech, s nakročenou levou nohou, v pravé ruce drží knihu opřenou o pravý bok, levici, v níž držel původně klíče, má pozvednutou. Hlava je otočena k levému rameni. Původně socha stála na jednodušším zděném omítaném podstavci. Materiál: pískovec. (ib) Kvalitní barokní sochařská práce z 30. let 18. století připisovaná Ondřeji Zahnerovi. Socha sv. Pavla Socha sv. Pavla je umístěna na masivním kamenném tvarovaném podstavci oválného půdorysu, složeném ze soklu, zdobené střední části a horní vyložené profilované římsy. Na čtyřech stranách podstavce jsou volutová křídla, mezi nimi kartuše, vše bohatě plasticky zdobeno akantovými listy a volutkami. Na podstavci je menší stupňovitý soklík, zdobený na přední straně mušlí. Vlastní socha představuje stojícího světce v bohatě nařasených a dramaticky rozevlátých šatech, s nakročenou pravou nohou, pravici opírá o meč a zároveň přidržuje knihu, levou ruku má pozvednutou před tělem. Hlava je otočena k levému rameni. Původně socha stála na jednodušším zděném omítaném podstavci. Materiál: pískovec. (ib) Kvalitní barokní sochařská práce z 30. let 18. století připisována Ondřeji Zahnerovi. Literatura: Kostel sv. Jana Křtitele Faktor, F.: Popis okresního hejtmanství prostějovského. Praha 1898. s. 129 – 130 Hosák, L.: Historický místopis střední a severní Moravy. Okres olomoucký. Okres prostějovský. Olomouc 1959, s. 75 Janoušek, V.: Okres plumlovský. Brno 1933, s. 186 – 187. Vlastivěda moravská. II. Místopis Kreutz, R.: Příspěvek k dějinám umění v naší vlasti. Časopis Moravského muzea zemského, 6, 1906, s. 149 Outrata, B.: Drobné sakrální stavby na Moravě. Kaple a kapličky na Prostějovsku. Olomouc – Prostějov 2008, s. 16 Peterka, M.: Kostelec na Hané a okolí. Kostelec na Hané, MNV 1967, s. 21 Samek, B.: Umělecké památky Moravy a Slezska, 1. Praha 1994, s. 345 Simon, J. – Jarolímek, J.: Turistický průvodce po Prostějovsku, Plumlovsku a vysočině Drahanské. Prostějov 1933, s. 42 – 43 Wolny, G.: Kirchliche Topographie von Mähren, meisst nach Urkunden und Handschriften. 1. Abtheilung, Olmützer Erzdiöcese, 2. Band. Brünn 1857, s. 379 Žákavec, F.: Dílo Josefa Mánesa. 2. díl. Praha 1926, s. 57, obr. s. 53. Socha sv. Petra Buzzi, M.: Památky na Prostějovsku. Zpravodaj Muzea Prostějovska v Prostějově, 1988, č. 2, text na obálce Samek, B.: Umělecké památky Moravy a Slezska, 1. Praha 1994, s. 345 Stehlík, M.: Slohová podstata sochařského díla Ondřeje Zahnera. Opuscula historiae artium, 47, 1998, řada uměnovědná F 42, s. 13 – 14. Socha sv. Pavla Buzzi, M.: Památky na Prostějovsku. Zpravodaj Muzea Prostějovska v Prostějově, 1988, č. 2, text na obálce Samek, B.: Umělecké památky Moravy a Slezska, 1. Praha 1994, s. 345 Stehlík, M.: Slohová podstata sochařského díla Ondřeje Zahnera. Opuscula historiae artium, 47, 1998, řada uměnovědná F 42, s. 13 – 14.