kašna

Z pískovcových kvádrů vyzděná drobná architektura výklenkové kašny, určené k čelnímu pohledu, je postavena na obdélném soklu o čtyřech stupních z přední strany, které jsou zčásti zapuštěné do svažitého terénu. Fasáda kašny je trojosá s vyšší nikou obloukového půdorysu uprostřed a užšími poli slepé arkády po stranách. Plocha průčelí je dále členěna čtyřmi kanelovanými pilastry s kompozitními hlavicemi. Střední převýšená edikulová část má představeny korintské kanelované sloupy na hranolových soklech, nesoucí průběžné kladí završující nižší boční části, na něž dosedá půlkruhový záklenek střední niky, jejíž konchu zdobí plastická mušle. Profilovaná archivolta má uprostřed volutový klenák s akantovým listem. Slepé arkády v bočních křídlech mají také profilované archivolty s klenáčky, které jsou ve vrcholu doplněné reliéfními věnci se zkříženými pochodněmi. Pod mušlí ve střední nice jsou zavěšeny plastické festony. Středovou část ukončuje trojúhelníkový tympanon krytý sedlovou střechou zdobenou na okrajích a ve vrcholu akroterii. Polygonální nádržka na vodu na kamenné noze je umístěna v ose střední niky, před slepými arkádami jsou situovány válcové podstavce pro sochy. Na soklech sloupů rytý nápis – nalevo: 1876, napravo: Sle…i. Nolelein.(?).