socha Panny Marie Immaculaty

Socha je umístěna na travnatém pozemku u panelového domu při hlavní silnici z Olomouce do Brna. Na dvou kamenných stupních je mohutný kamenný podstavec obdélného půdorysu s konkávně vybranými stranami a okosenými hranami. Podstavec ukončuje mohutná plasticky výrazně modelovaná římsa vybíhající po stranách do volutově stočených výběžků bohatě zdobených ornamentem. V ose čelní strany římsy vystupuje zdobný motiv tvaru srdce s oblými částmi tvořenými volutami obrácenými dolů, nad ním dvě další voluty svírají pruh drapérie. Na postranních volutových výběžcích seděly postavy andílků, z nich pravý chybí a levý má uražené ručičky. Na čelní ploše podstavce kartuš lemovaná plastickým ornamentem stáčeným do tvarů S a C. V kartuši je latinský nápis doprovázený mariánským monogramem. Postava Panny Marie Immaculaty v dlouhých šatech stojí na mohutné zeměkouli obtočené hadem. Panna Maria je k pozorovateli natočena levým bokem, levou nohou přišlapuje hadovu hlavu, horní část postavy je lehce pootočena k levému boku, levá ruka spočívá na hrudi, pravá o něco níže v pase přidržuje vlající oděv. Vlasy světice jsou sčesány do týla, kolem hlavy má svatozář s 12 hvězdami. Ve starším popisu uváděná barevnost již není patrná (plášť barvy modré, šaty červené, zeměkoule modrá).