kašna s Neptunem

Neptunova kašna je umístěna v prostoru uničovského náměstí, v blízkosti jižního průčelí radnice. Vana kašny je čtyřboká, s jednoduchým profilem a zaoblenými, předsazenými rohy. Nádrž je poměrně hluboká, zapuštěná pod úroveň terénu. Ke kašně nevedou žádné stupně. Uprostřed nádrže je vztyčen hranolový podstavec opatřený bosáží, pod profilovanou římsou podstavce se nachází chrlič v podobě maskaronu (lví hlava?). Na podstavci je osazena socha Neptuna. Neptun, jakožto římský bůh moře, se stal velmi oblíbenou postavou zobrazovanou na kašnách a fontánách. Neptun na uničovské kašně je ztvárněn v tradičním ikonografickém typu jako starší muž s dlouhým vousem a korunou na hlavě. Zřasená drapérie zakývá tělo pouze sporadicky, vine se od pravého ramene přes záda Neptuna a obtáčí jeho levý bok. Postava stojí v kontrapostu, pravá noha spočívá na položeném vědru s vodou. V pravé ruce drží svůj neodmyslitelný atribut - trojzubec - vidlici opatřenou třemi hroty s ozubcem. Socha Neptuna je realizována v podživotní velikosti. Je nositelem spíše lidového charakteru, je disproporční a velmi statická.