Maďarský památník

Na mramorovém soklu obdélného půdorysu litinový podstavec, ve vrcholu plastika stojícího lva v životní velikosti. Sokl je završen oběžnou profilovanou římsou, plášť podstavce nese nápisy v maďarštině a v českém jazyce. Na čelní straně litinového podstavce plastický nápis v majuskule: Á vaddal köz italt megkezdé vetni az ember / es gögee fejében kór agg leve és nyavalás / Priezsnitz visszaadá á viznek régi hatalmát es ösi eröben kél újra az emberi faj. Boční strana nese majuskulní nápis: Priessnitznek / az emberiseg jótévöjének / érdemeit / hálásan méltató magyarok / üdvözlik / Gräfenberge/ életújitó forrásainál / á késöbb éveke fiat / hazájokból. Na zadní straně podstavce překlad maďarského textu do českého jazyka s uvedením autora nápisu a autora sochařského díla: LIDÉ I NĚMÁ TVÁŘ SPOLEČNÝ NÁPOJ KDYS PILI - NÁHLE VŠAK ČLOVĚK / Z PÝCHY SE VODY VZDAL - V CHURAVÉ KLESL SKLÍČENÉ STÁŘÍ / PRIESSNITZ PAK VZKŘÍSIL MIC HOJIVOU VODY: ZÁZRAČNĚ ZNOVA / VE STARÉ SÍLE A MLÁDÍ ZAS LIDSKÉ POVSTANE PLÉMĚ / ZÁSLUHY PRIESSNITZE, DOBRODINCE LIDSTVA VELEBÍ VDĚČNÍ MAĎAŘI / A OD PRAMENŮ ŽIVOTODÁRNÝCH GRÄFENBERGU ZDRAVÍ SVÉ KRAJANY CO PO NÁS SEM PŘIJDOU / POMNÍK VĚNOVANÝ MAĎARY V LETECH 1839 - 40 / VYTVOŘIL LUDWIG V. SCHWANTHALER - NÁPIS SLOŽIL MIHÁLY VÖRÖSMARTY. Na boční straně podstavce pod hlavou lva je nápis maďarštině: PRIESZNITZNEK / AZ EMBERISÉG JÓTÉVÖJENEK / ÉRDEMEIT / HÁLÁSAN MÉLTATÓ MAGYAROK / ÜDVÖZLIK / GRÄFENBERG´ / ÉLETÚJITÓ FORRÁSAINÁL / A´ KÉSÖBB ÉVEK´ FIAIT / HAZÁJOKBÓL. Na protější stěně podstavce je nápis: MDCCCXXIX-XL / ÉS - XL / ÉVBEN.