mohylník

Na ploše přibližně 30 x 50 m na mírném západní svahu se nachází skupina různě velkých mohyl, jejichž počet byl v roce 1953 stanoven na 19. Při terénní revizi v lednu 2005 bylo zjištěno minimálně 7 mohylových náspů o výšce 0,2-0,8 m a o průměru 5-6 m, ojediněle větším a další mohyla s kameny na povrchu, porušená dřívějšími výkopy. Čtyři z těchto mohyl se nachází v nezalesněném pruhu širokém asi 6-8 m, porostlém pouze vysokou trávou, který od sebe odděluje vzrostlý smrkový les (severně) a les smrkového mlází asi 3-4 m vysokého (jižně). Tři další mohyly se nachází ve vzrostlém lese. Do mlází zasahuje jedna mohyla, identifikace dalších byla znemožněna stromky a vysokou trávou. První sondáže provedli v roce 1935 vlastivědní pracovníci R. Hošek a F. Kotrle, kteří prozkoumali 2 mohyly. Roku 1953 proběhl zjišťovací výzkum Archeologického ústavu AV ČR vedený dr. J. Nekvasilem, který odkryl 2 velké a 3 malé mohyly. Po tomto výzkumu byly zkoumané mohyly opět navršeny. Dr. Nekvasil uvádí, že již před zahájením výzkumu byly některé mohyly porušené a jevily se jako hromady hlíny a kamenů. Nálezy jsou uloženy ve sbírkách muzea v Mohelnici.