venkovská usedlost

V souvislé zástavbě ze tří stran uzavřená usedlost na obdélné mírně prohnuté parcele, skládající se ze severní hlavní patrové budovy s navazujícím chlévním křídlem, jižního výměnku a vysoké západní zdi prolomené bránou a brankou. Hlavní budově je štítově orientovaná s tvrdou břízolitovou omítkou, krytá sedlovou střechou, nad hlavním průčelím s valbičkou. Průčelí je prolomené třemi okenními osami. Okna jsou kastlová, dvoudílná. Plocha s okny je v odstínu tmavší šedé. Lichoběžníkový štít odděluje korunní profilovaná římsa, která v jedné úrovni probíhá zároveň přes zeď s bránou a výměnek. Štít je prolomený dvěmi čtvercovými okénky s jednoduchými paspartami. Přední obytná část je na širším půdoryse, navazující, původně hospodářská část, je užší. Na budovu z východu navazuje další nižší a užší hospodářské křídlo. Boční průčelí jsou omítnuté vápennou hladkou omítkou. V přední části jsou v přízemí původní okna, a malá okénka na komory, v zadní, adaptované části, se nachází v patře i přízemí trojdílná okna. V hospodářském křídle jsou troje dveře do chlévů. Dispozici domu tvoří podélný dvoutrakt. Vstupní síň tvoří obdélná místnost. V její levé části je vstup, proti kterému ústí schody do patra. Prostor je zastropený příčnou segmentovou klenbou, která se opírá o podélnou segmentovou klenbu nad pravou částí síně. Na podlaze je oktogonální keramická dlažba s diagonálními čtvercovými vložkami. Z pravé části je přístupná komora ve druhém traktu. Je zaklenutá polem placky na mohutný pas. Ubourané pole nad vstupem ukazuje na skutečnost, že původní podoba síně byla jiná. V kuchyni v prvním traktu se nachází rozměrný kachlový sporák z bílých hladkých kachlů. Světnice v přední i zadní části domu jsou plochostropé. Schodiště do patra je dvouramenné, točité se stupni z dřevěných desek. V patře je ve druhém traktu centrální chodba, ze které jsou přístupné jednotlivé místnosti nad bývalými chlévy. Nad přední částí jsou zachované horní komory. Chlévní křídlo je zastropené plackami, v prostřední části jsou klenby stržené. Na okapově orientovanou střechu nad přední částí výměnku navazuje kolmo sedlová střecha nad zadní částí. Průčelí je dvouosé, s většími dvoudílnými kastlovými okny v přízemí a drobnými jednokřídlými okny v patře. Plocha s okny je v odstínu tmavší šedé. Ve výměnku se nachází prostory sklenuté plackami. Pod střední částí je sklípek s velenou kamennou klenbou.