venkovská usedlost

Samostatně stojící čtyřstranná uzavřená usedlost, vybudovaná na parcele dlouhé cca 21,7 m a široké cca 25,4 m. Při silnici je přízemní obytné stavení kryté sedlovou střechou s valbičkami a zděným vikýřem nad vchodem. Ze severu se k objektu připojují nižší hospodářská křídla, s hřebenem střechy a okapem v jedné úrovni. V nárožích jsou střechy spojené valbami a úžlabími. Sokl je obložený masivními pískovcovými deskami. Hlavní průčelí obytné budovy je členěné 7 okenními osami, mezi nimi a na nárožích jsou pilastry, kolem vchodu ve čtvrté ose sdružené. Pilastry mají pískovcové iónské hlavice, které nesou korunní kladí, nad pilastry vystupující. Kladí je z pískovcových prvků. Architráv je ploše profilovaný předsazeními, vlys je hladký, korunní římsa je profilovaná podvalem a předsazením. Obdélná okna dvoukřídlá s horní ventilací, jsou vsazená do mělkých nik ukončených stlačeným obloukem. V suprafenestrách se nachází obdélná růžice s kolmo vybíhajícími křídly, se segmentovým, dolů otočeným obloukem. V úrovni napojení archivolty jsou mezi okny a pilastry krátké profilované římsy. Poprseň je doplněná o kosočtvercovou plochu. Vstupní dveře byly původně zavěšené na pískovcovém ostění, s rovným nadpražím a patními kužely. Ostění je profilováno mělkým odsazením a výrazně předstupujícím oblounem. Rozměrný otvor byl zazděn a osazeny nové, dvoukřídlé, dřevěné dveře s nadsvětlíkem. Zděný vikýř nad vstupem má štíhlé nárožní pilastry osazené na průběžné parapetní římse. Zvětralé pískovcové hlavice byly zřejmě kompozitní. Na nich je uložená náročně profilovaná korunní římsa oddělující trojúhelníkový štít vikýře. Ve vystouplých plochách pod těmito pilastry je vlevo napsána 18, vpravo 39. Mezi pilastry je okno sdružené ze dvou dvoukřídlých oken. Okna jsou rámována profilovanou špaletou. Nad nimi je římsa nesená po stranách a vprostřed dovnitř stočenými volutovými konzolami s palmetou. V suprafenestře jsou akantové rozviliny. Římsa včetně konzol, suprafenestry a špalety jsou provedené v pískovci. V poprsni pod okny jsou dvě pískovcové balustrády po pěti kuželkách. Po jejich stranách jsou hranoly s rozvilinovým dekorem ve tvaru otazníků. V krajních plochách jsou špatně rozpoznatelné reliéfy kamenických nástrojů. Východní štítová fasáda je v přízemí trojosá, se stejným dekorem, jako hlavní průčelí. První dvě osy jsou slepé. Lichoběžníkový štít je oddělený podlomením se římsou. Ve štítě jsou dvě symetricky umístěná obdélná okna. Vprostřed nad nimi je kruhový větrací otvor, obtažený paspartou. Paspartou je rámovaný rovněž štít. Západní štítová fasáda je řešena obdobně. V přízemí je v první ose vsazené menší okno, druhá osa je slepá. Střecha je nově pokrytá břidlicí. Vnější fasády hospodářských křídel jsou utilitárně řídce prolomené okny a vraty. Střechy jsou pokryté eternitovými šablonami. Při dvorní fasádě hlavní budovy a západního hospodářského křídla je prosklená dřevěná chodba. Dispozici domu tvoří podélný dvoutrakt, přetržený vprostřed bývalým příčným průjezdem. Ten je zaklenutý segmentovou klenbou. Vpravo jsou prolomené dveře do světnice v prvním traktu, za kterou ještě leží světnička. Vzadu jsou situovány trojramenné schody do podkrovní světnice a na půdu. Schody jsou bez zábradlí, schodnicové, s pískovcovými stupni. Pod druhou mezipodestou je vstup do druhého traktu. Místnost je sklenutá dvěma plackami na pas. Sem lze situovat původní černou kuchyni. Odtud vedou dveře do komory v hospodářském křídle, která je sklenutá valenou klenbou s pětibokou výsečí nad oknem do dvora. Z komory vedou schody do sklípku pod bývalou černou kuchyní. Sklep je včetně klenby vyzděný z pečlivě otesaných pískovcových kvádrů. Obytné prostory v levé části domu jsou přístupně přes prosklenou chodbu. Prostory v prvním traktu jsou plochostropé, ve druhém traktu je valeně sklenutá místnost, kde se původně nacházela zřejmě druhá černá kuchyně. V rámci novodobých úprav došlo k adaptaci části hospodářského křídla na kuchyni. Podkrovní světnice ve vikýři je přístupná chodbičkou na půdě.