sousoší Panny Marie s Ježíškem a sv. Janem Křtitelem

V severovýchodní části náměstí samostatně stojící socha zhotovená z maletínského pískovce, vysoká asi 3,5 m, plint má rozměry 146x146 cm. Postament sestává z konkávně probraného soklu, hruškovitého dříku a profilované římsy s podnoží, na které je osazeno sousoší Svaté rodiny. Tvoří ji sedící Panna Marie s obnaženým Ježíškem na klíně a před ní stojící skulpturou sv. Jana Křtitele oděného do bederní roušky, s kovovým křížkem v levé ruce, pravou vztahuje k Ježíškově levici. P. Marie v schematicky řaseném plášti, s rouškou na hlavě, kterou lemuje kovová pozlacená svatozář s hvězdičkami. Na přední straně dříku postamentu je kartuše zdobená volutami a akanty se znakem města – stojícím medvědem a postavou horníka. Na zadní straně dříku nápisy – v horní části: „Renovatvm / 1822 / 1936“; v dolní části s chronogramem, který nedává smysl: „SenatVs popVLVsqVe / ALtstaDIensIs / hanC statVaM sVb pLe / regnante RegIna TheresIa / posVerVnt / qVm Vero beneDIX Ioha/ nes ALbertVs WaLItzkI P / ParoChVs“.