venkovská usedlost

Usedlost na parcele ve tvaru nepravidelného obdélníku o přibližné délce cca 43 m hloubce 31,5 m. Areál se skládá z několika budov. Východní hranu zaujímá obytné stavení, ke kterému se ze severu připojuje přízemní přístavek s pultovou střechou, k západnímu nároží chlévní křídlo s nízkým polopatrem a sedlovou střechou. Ze západu uzavírá dvůr bývalá stodola s provizorní pultovou střechou, z jihu je hospodářská budova se sedlovou střechou, k níž je štítově napojená do dvora otevřená kolna s pultovou střechou. V proluce mezi obytnou budovou a kolnou je brána. Areál je uzavřen cca 2,3 m vysokou omítanou zdí. Obytná budova je zděná, štítově orientovaná s polopatrem. Její štítové průčelí je široké cca 11 m a dvorní dlouhé cca 22 m čelní fasáda je členěná čtyřmi okenními osami. Štít není oddělený římsou. Nároží je opatřené kvádrovou bosou, střešní rovinu rámuje okřídlí s obloučkovým vlysem. Okna dosedají na průběžné parapetní římsy. Obdélná okna v přízemí dělená na šest tabulek jsou rámovaná plochou paspartou. Nad oknem je přímá římsa, s konkávně prohnutou hranou, která je nesená párem konických konzolek. Na konzolce je motiv listu a šipek, pod konzolkou je zavěšený hrot. Suprafenestru vprostřed vyplňuje motiv šestilistého květu s esovitě prohnutými proužky po stranách. Čtvercová, čtyřtabulková okna v patře lemuje jednoduchá pasparta. Podstřeší prosvětluje obdélné okno se segmentovým záklenkem, lemované paspartou, zvýrazněnou v dolní části mírným předsazením a v horní části naznačenou hlavicí. Dvorní průčelí je členěné sedmi osami. V první ose je výstup z pokoje, ve čtvrté jsou dvoukřídlé dveře s nadsvětlíkem do síně, nad kterým jsou dveře na malý kruhový balkónek. Nad vstupy jsou segmentové záklenky. První dvě osy v patře jsou oproti přízemí posunuté vpravo. V patře je ve třetí ose slepé okno s letopočtem a znakem. Úprava fasády odpovídá štítovému průčelí. Chybí průběžné parapetní římsy. Před bývalé chlévy je představená arkáda se segmentovými oblouky nesenými pískovcovými toskánskými sloupy. Náspí je sklenuté podélnou valenou segmentovou klenbou. Průčelí ostatních budov jsou účelově podřízená. Brána uzavírající dvůr je zavěšená na vysokých zděných pilířích a překrytá rovným nadpražím. Branka je umístěna po pravé straně v ohradní zdi. Výplně otvorů jsou novodobé. Dispozici obytné budovy tvoří podélný dvoutrakt. V síni je nový kazetový strop. Z pravé zadní části vychází dvouramenné točité schodiště do patra s dřevěnými stupni. Schodišťová chodba je sklenutá segmentovou klenbou. Segmentovou klenbou je sklenutá i chodba pod schodištěm, vedoucí ke komoře adaptované na sociální zařízení, také segmentově sklenuté. Vpravo je vstup do plochostropých obytných místností, vyjma světničky vzájemně propojených otvory ve stěnách se segmentovými záklenky. Zřejmě původně chlévy vlevo od síně sklenuté segmentovými klenbičkami do válcovaných nosníků, jsou rovněž adaptované k obytným účelům. V patře se nacházela sýpka, která je v současnosti předělována příčkami na další obytné prostory. Strop je trámový záklopový se středním podpůrným dřevěným průvlakem. Novodobý kleštinový krov je krytý eternitovou šablonou. Někdejší chlévy jsou v současnosti spojené do jednoho prostoru využívaného jako dílna. Prostor je zastropený segmentovými klenbami do ocelových profilů. Jižní hospodářská budova je zastropená trámovým stropem, vprostřed podepřeným válcovaným nosníkem. Objekt je upravován pro pohostinské účely, včetně dostavby kryté zahrádky vně areálu.