boží muka

Samostatně stojící boží muka z šedého pískovce, vysoká cca 3,5 m. Na betonovém plintu stojí hranolovitý soklík, který nese toskánský sloupek s entazí. Ve výšce cca 2,2 m je na abakusu s hranou profilovanou fabionem osazená hranolová kaplice. Čelo je otočené na jihozápad. Čelní a boční plochy mají mělké výklenky s reliéfy. V předním je ukřižovaný Kristus se vztyčenou hlavou a subtilním tělem, v levé monogram IHS s křížem položeným na písmeni H, v pravé nápis MARIA s písmeny rozmístěnými tak, že centrálním je M, nad ním je A, R se přimyká k levé nožičce písmena M, druhé A k pravé a mezi nimi je I, přičemž nad nápisem je symbol řeckého písmene omega. Zezadu kaplice je dedikační nápis antikvou a frakturou: „Anno 1672 hat/Martin Pirkel und/dorothea Pirkelin/di? Kreitz gott Zu ehr/verlobt Weiten ihr/gott au? grosser kranck/heit Zur gesundheit/geholffen hat“. Kaplice je ukončená stanovou stříškou s výrazně předsazenou římsou, profilovanou podbrádkou a žlábkovnicí. Na stříšce je čtyřboká cibule, plynule přecházející do kříže s jetelovými konci břeven.