městský dům

Výrazný dvoupatrový nárožní dům v severozápadní části Pernštýnského náměstí. Rozsáhlé, klenuté, sklepní prostory s valenými kamennými klenbami pocházejí pravděpodobně z 15. století. Celé příze­mí je zaklenuto barokními klenbami, v jihozápadní části domu se nachází rozlehlá, hluboká křížová klenba, související pravděpodobně dobou svého vzniku se sklepními klenbami. Prostorný mézhaus se stlačenou valenou klenbou se dvěma páry lunet, na vrcholu_se stýkajícími. Podlaha mázhauzu kryta převážně velkými nepravidelnými břidlicovými pláty, tolik charakteristický­ mi pro podlahy starších staveb v tomto regionu. Z podlahy mázhauzu vstup do sklepa. PÍoché křížové klenby ve schodišti jsou uplatněny v polích nad odpočívadly do výše 3. NP. Ve střední části příze­mí domu zachována klenba černé kuchyně. Vystupující zakřivené fasáda přízemí s podélným bosováním, fasáda 1. a 2. patra upravena klasicistně, členěna profilovanými pilastry. Nadokenní profilace v 1. patře ve tvaru stlačeného oblouku. Kordonová římsa na obou plochách fasád. Jižní fasáda o třech okenních osách, okna v rohu zdvojená, druhé patro má okenní šambrány zjednodušené. Poslední stavební úprava pochází z r. 1924.