společný hrob a pomník obětí nacismu

Jde o dvojhrob s pomníkem umístěný vpravo při cestě shora od centrální hřbitovní pěšiny. Žulový pomník tvoří hranolový sokl, na němž stojí ústřední část, ve které jsou v pěti polích (ze švédské žuly) rámovaných pilíři z šedé žuly zasazeny fotografie zahynulých a pod nimi jejich jména s životními daty: JAN / FILIP / 1910 – 1944 / JAN POSPÍŠIL / 1912 – 1944 // CECÍLIE / POSPÍŠILOVÁ / 1886 – 1944 // NIKOLAJEV / BUS 1916 – 1944 // MARTIN PAVLÍK / 1913 – 1944 //. Horní horizontální překlad, na němž jsou připevněna bronzová písmena složená do textu: „Padli, aby z krve jejich vzešla svobodná vlast“ z šedé žuly je přechodným prvkem mezi ústřední částí pomníku a nástavcem. Nástavec se skládá ze tří hranolových pilířů a na nejvyšším středovém je připevněna bíle natřená bronzová deska s československým státním znakem, dvouramenným křížem na hrudi lva. Hrobové místo je překryto broušenými žulovými deskami, jednou vespod, která opisuje půdorys celého hrobového místa, a šesti svrchními.