hlavní portál

Portál tvoří široce otevřená, ale ne příliš hluboká špaleta z hluboce vybraným profilem ostění, sestávajícím z pěti prutů se střídajícím se profilem hruškovce a oblého tvaru. Osa prvního profilu prutů předstupuje před fasádu. Vyrůstá z polygonálních složitě tvarovaných stupňovitě skládaných patek a dále se v patě oblouku rozvětvuje. V záklenku portálu se sbíhají dva protější pruty do oblouku spolu oblouk tvaru oslího hřbetu s nástavcem dekorovaným kraby a zakončeným masivní kytkou. Pruty v krajních osách vystupují v přesahu oblouku, ukončeny fiálou. Ostatní hlouběji posazené pruty vyrůstají z vysokých tordovaných patek s prstencem a ve vrcholu se nesbíhají. Obkročmo zabíhají za vrcholem oblouku ,,do ztracena". Za sebou řazené překrývání průtů vytváří dojem nízkého lomeného oblouku. Vnitřní plocha nástavce je doplněna předsazeným novogotickým štítkem s reliéfním vyobrazením sv. Václava. Na starších vyobrazeních je před západním průčelím zachycená drobná barokní předsíň patrně z 1. poloviny 18. století, která portál zakrývala. Byla zrušena během puristických stavebních úprav na konci 19. století.