kaple Panny Marie

Přízemní stavba s nárožními opěráky, krytá sedlovou střechou je přistavěna k severní stěně lodi kostela. Fasáda hladká členěná pouze vysokým pískovcovým soklem a oběžnou parapetní římsou, kterou přerušují pouze nárožní nakoso připojené opěrné pilíře, chráněné při zemi kamennými odrazníky. Kaple je ukončena sedlovou střechou poměrně strmého sklonu se skládanou šablonovou krytinou, doplněna ve štíte kamennou korunní římsou s masivním profilovanm křížem ve vrcholu. Štít severní fasády je prolomen kruhovým oknem s kružbou. V ose pod ním je vysoké lomené okno s kružbou a vitrážemi. Námětem je Zvěstování Panně Marii, sestávající ze dvou polí oddělených prutem. Vlevo postava archanděla Gabriela natočená k pravé části s postavou Panny Marie. Celý výjev se nachází na pozadí bohatě zdobeném dekorem s iluzívní architekturou. Ve spodní části špatně čitelný nápis připisující vznik vitráže dílně Mayer Kunst Anstalt München.