zámek

Zámecká budova: Exteriér: Zámek má čtyřkřídlou blokovou dispozici s vnitřním nádvořím. Všechna křídla jsou jednopatrová a krytá valbovou střechu o stejné výšce hřebene. Střecha je krytá staršími pálenými bobrovkami, jež jsou zčásti nahrazené novou krytinou stejného druhu. na jižní a severní straně je protipožární zeď. Půda je větrána malými pultovými vikýři, kterých je na každé straně tři až šest. Komíny jsou hranolové a nejsou architektonicky pozoruhodné, většinou mají jen zúžené zhlaví s jednoduchou drobnou římsou. Pouze jeden komín na vnitřní straně střechy nad západním křídlem je pravidelně členěn pěti jednoduchými tenkými římsami. Vnější fasády jsou hladké, v obou podlažích členěné pouze většinou pravidelně rozmístěnými obdélnými okny bez viditelného rámování v omítce a bez říms, v přízemí se okna střídají s několika dveřmi. Pod střechou probíhá profilovaná korunní římsa. Střed vstupního jižního křídla je zdůrazněn rizalitem na obdélném půdoryse, který je zakryt malou sedlovou střechou se zdobeným barokním volutovým štítem. Rizalit má na každé straně v přízemí i v patře po jednom obdélném okně, jen na západní straně je v patře okno zazděné. Rizalit je členěn jednoduchou kordonovou římsou, na čelní jižní straně jsou patře v omítce sluneční hodiny. Štít rizalitu je dvěma horizontálními profilovanými římsami rozdělen na tři části. Spodní část má zvlněné boky a u základny stlačené voluty, na nichž spočívají drobné zděné soklíky, původně nesoucí dnes nedochované pyramidky. Uprostřed pole je upevněn knížecí znak Schwarzenberků vytesaný z kamene. Střední pole má projmuté boky a opět voluty s pyramidkami. Štít vrcholí nad krátkou římsou drobnou kamennou vázou. Vpravo od rizalitu je vstup do zámku a nad ním dva obdélné kamenné alianční znaky Dětřicha Germersheimu a Uršuly Kateřiny rozené Inselové datované rokem 1655. Portál průjezdu je pravoúhlý, lemovaný plochou bosáží provedenou v omítce. V rozích portálu jsou umístěny dvě kladky pro padací mostek. Vlastní vjezdový otvor je zaklenutý stlačeným obloukem s jednoduchou štukovou římsou v patě oblouku. Vrata jsou klasicistní, dvoukřídlá, mají svlakovou konstrukci a jsou zavěšena na trnech. Lícová strana vrat je v horní části pobita prkny ve tvaru slunce. Uprostřed spodní části jsou vstupní dveře, které se z lícu jeví jako rámové, zdobené dvěma pod sebou umístěnými vykrajovanými poli. Vnitřní nádvoří – exteriér zámku: Venkovní fasády všech křídel zámku obrácené do vnitřního nádvoří jsou rovněž hladké, členěné jen obdélnými okny a vstupy, v jižním a severním křídle jsou zhruba proti sobě umístěné průjezdy zaklenuté oblouky. Nejvýraznějším architektonickým prvkem jsou dvě zděné pavlače, která obíhají téměř celý obvod nádvoří, a venkovní schodiště. Jedna část pavlače začíná na západní straně jižního křídla, pokračuje po celé délce západního křídla a zabíhá až nad patu schodiště u severního křídla. Druhá část pavlače přímo navazuje na podestu tohoto schodiště a končí až na východní straně jižního křídla, kde končí těsně před průjezdem. Obě pavlače jsou vynesené kamennými krakorci a podklenuté segmentovými klenbičkami mezi nimi. Pochozí vrstvu tvoří cihly kladené klasově. Zábradlí pavlače je novější dřevěné, jednoduché, tvořené latěmi uchycenými mezi neprofilované madlo a spodní trámek. Proti dešti je pavlač krytá vyloženou fabionovou římsou. Nástup na druhou pavlač je po venkovním otevřeném přímém schodišti, předloženém před severní křídlo. Schodiště je kamenné, parapet vyzděný z cihel je krytý kamennými deskami. U paty schodiště je na začátku parapetu vyzděn nízký pilířek s malou kamennou koulí, který se pak třikrát opakuje při každém zalomení parapetu na horní podestě schodiště. Půdorys schodiště je širší než u pavlače, a proto je zakryté pultovou střechou, která je plynulým pokračováním střešní roviny nad severním křídlem. Do podschodí pod venkovním schodištěm vede sedm cihelných schodů, protože úroveň hliněné podlahy je nižší než terén vnitřního nádvoří. Podschodí je zaklenuté cihelnou segmentovou klesající klenbou, vpravo ve zdi je nika zaklenutá segmentem. Klenba i stěny jsou omítnuté a obílené.