Rosenauerova nádrž

Rosenauerova nádrž, tzv. klauza, (nádrž na potoce Světlá, Lichtwasser – Stauschwelle), parc.č. 839/2, k.ú. Stožec, se nachází v úpatí dvou vrchů Třístoličník a Špičáku, v těsné blízkosti státních hranic se Spolkovou republikou Německo. Nachází se v nadmořské výšce 935 m. Byla zřízena po roce 1835, když bylo zjištěno, že voda z prvně zbudovaného Jeleního jezírka nedostatečně pokrývá potřebu vody k plavení. Objem Rozenauerovy nádrže byl v době svého vzniku uváděn na 17 tisíc m3 s možností obnovy vody při kapacitě přítoku 0,128 m3 vody za sec. 2 až 4 dny. Doba, po kterou mohla dodávat vodu, byla udávána 8 hodin. Při plném otevření výpusti měl odtok mohutnost 0,5 m3/sec. Rosenauerova nádrž má přibližně lichoběžníkový tvar, na severovýchodní straně je situovaná sypaná hráz s podélnou osou orientovanou ve směru SZ – JV. Z vnitřní strany je povrch hráze obložen lomovým kamenem. Nádrž je zásobena vodou z krátkého bezejmenného potoka, přitékajícího ze strany od státní hranice a pramenící v Německu. Vypouštěna je propustí zřízenou v severní části hráze. Původní výpusť se nedochovala, voda z nádrže vytéká betonovou rourou, novodobě uloženou do rýhy v prokopané hrázi. Ústí vtoku není viditelné, u výtoku je část roury obnažena. Voda z nádrže pak pokračuje napájecí stokou až k vlastnímu plavebnímu kanálu. V současné době je nádrž bez vody, je pouze zamokřená a zarostlá mokřadní vegetací. V katastru nemovitostí parcela Rosenauerovy nádrže vedena jako lesní pozemek. Dle informace od Správy Národního parku Šumava je v dohledné době počítáno s obnovou nádrže.