Rosenauerův pomník

Rosenauerův pomník se nachází v úpatí dvou vrchů Třístoličník a Špičák, v blízkosti nynějších státních hranic se Spolkovou republikou Německo na začátku plavebního kanálu u Světlé vody v revíru Nové Údolí v nadmořské výšce 927 m. Postavením jednoduchého pomníku 8.října 1928 byla za přítomnosti majorátního pána schwarzenberské primogenitury v Hluboké nad Vltavou dr. Adolfa Schwarzenberka uctěna památka zakladatele plavebního kanálu ing.Josefa Rozenauera. Postaven byl na nejhořejším bodě tzv. nové části plavebního kanálu, která byla postavena až po Rosenauerově smrti ing. Faltou a ing. Krausem, ale jíž ing.Rosenauer plánoval uskutečnit. Zvolením tohoto místa byl vzdán hold této jeho smělé myšlence. Jedná se o žulový kámen trojúhelného deskového tvaru, osazeného na nepravidelném kamenném základě, vytvořeném z několika velkých balvanů, ve vzdálenosti 4,60 m od levého břehu napájecí stoky. Výška kamenného základu je cca 40 cm nad okolním terénem, výška samotného pomníku je 210 cm, šířka při dolní základně je 215 cm a největší tloušťka kamene je 60 cm. Na přední straně, východní straně je ve výšce 103 cm nad soklem v mělké vytesané vpadlině osazena vodorovně obdélná bronzová deska rozm. 45 x 31 cm s šestiřádkovým textem psaným německým novogotickým písmem (frakturou): Dem Andenken des geistvollen Schöpfers des Schwarzenberg – kanales Josef Rosenauer, fürst Schwarzenberg´schen Jugenieurs und Schwemmdirektors. Překlad: „Na památku důmyslného tvůrce Schwarzenberského kanálu Josefa Rosenauera, knížecího schwarzenberského inženýra a plavebního ředitele.“ V desce jsou znatelné čtyři zaretušované otvory po výstřelech. Na zadní straně pomníku, ve výšce cca 120 cm nad soklem je téže technikou osazena menší vodorovně obdélná bronzová tabulka rozm. 45 x 12 cm s dvouřádkovým textem: Schwarzenberg – kanal erbaut 1779 – 1821. Překlad: „Schwarzenberský kanál postaven 1779 – 1821.“ Povrch kamene je silně porostlý mechem.