sáhový kámen č. 5

Počínaly od začátku kanálu u Rosenauerovy nádrže nedaleko bavorských hranic, celkem jich původně bylo 135. Rakouský sáh měří 1,8964842 m, vzdálenost mezi jednotlivými kameny je tedy 379,3 m. Délkové značení plavebního kanálu sloužilo k orientaci v trase celého kanálu, v praxi plavení napomáhaly třeba k rozdělení obsluhy kanálu do jednotlivých úseků, k rychlé orientaci při různých příhodách a plánování oprav. První část kanálu, nazývaná „starý“ kanál, jež začínal na Jelení poblíže usedlosti čp.113, a který byl vystavěn v letech 1789 – 1793 pod vedením ing. Josefa Rosenauera, měl značení jiným způsobem – sáhové číslování bylo vytesáno do stěn kamenného opevnění kanálu. Po prodloužení kanálu o další úsek až k Rosenauerově nádrži, vystavěného v letech 1821 – 1823 pod vedením inženýra Falty, bylo v celé stávající délce plavebního kanálu provedeno nové číslování pomocí sáhových kamenů. Kameny jsou typizovány, i když v jejich v rozměrech jsou u jednotlivých sloupků drobné rozdíly, pouze první značení – „nulté“, je oproti zvyklosti vytesáno do kamenného překladu stavidla. Číslice vytesané na sáhových kamenech nemají jednotný styl. Tyto aspekty vedou k domněnce, že všechny sáhové kameny nebyly zhotoveny jedním kameníkem. Sáhový kámen č. 5 je osazen na pravém břehu kanálu 1,4 m od jeho horní hrany, v úseku druhé etapy výstavby kanálu. Jde o opracovaný žulový sloupek hranolového tvaru, drobnějších rozměrů, jehož současná výška je pouze 25 cm nad svažitým terénem, pod terénem sloupek ještě pokračuje a nížeji je mírně rozšířen a jen hrubě otesán. Kámen je silně zvětralý a narušený. Jeho šířka je v dolní části 18 cm, v horní 16 cm a jeho hloubka v dolní části 9 cm a v horní pouhých 7 cm. Jeho hlava je zaoblena, na pravé straně silně narušena. Výška zaoblení je 6 cm. Na přední straně, obrácené ke kanálu je mírně vpravo od středu vytesána číslice 5 o výšce 12 cm a kolorována je dnes již značně vybledlou červenou barvou.