sáhový kámen č. 36

Počínaly od začátku kanálu u Rosenauerovy nádrže nedaleko bavorských hranic, celkem jich původně bylo 135. Rakouský sáh měří 1,8964842 m, vzdálenost mezi jednotlivými kameny je tedy 379,3 m. Délkové značení plavebního kanálu sloužilo k orientaci v trase celého kanálu, v praxi plavení napomáhaly třeba k rozdělení obsluhy kanálu do jednotlivých úseků, k rychlé orientaci při různých příhodách a plánování oprav. První část kanálu, nazývaná „starý“ kanál, jež začínal na Jelení u chalupy čp.113, a který byl vystavěn v letech 1789 – 1793 pod vedením ing. Josefa Rosenauera, měl značení jiným způsobem – sáhové číslování bylo vytesáno do stěn kamenného opevnění kanálu. Po prodloužení kanálu o další úsek až k Rosenauerově nádrži, vystavěného v letech 1821 – 1823 pod vedením inženýra Falty, bylo v celé stávající délce plavebního kanálu provedeno nové číslování pomocí sáhových kamenů. Kameny jsou typizovány, i když v jejich v rozměrech jsou u jednotlivých sloupků drobné rozdíly, pouze první značení – „nulté“, je oproti zvyklosti vytesáno do kamenného překladu stavidla. Číslice vytesané na sáhových kamenech nemají jednotný styl. Tyto aspekty vedou k domněnce, že všechny sáhové kameny nebyly zhotoveny jedním kameníkem. Sáhový kámen č. 36 se nachází v úseku první etapy výstavby plavebního kanálu z let 1789 – 1793, osazen však byl až po skončení etapy druhé, která byla dokončena v roce 1823. Plavební kanál v těchto místech vede po úzkém severním úbočí Koňského vrchu v nadmořské výšce 858 m, na území Rosenauerova lesa. Umístěn je ve vzdálenost cca 1,0 m od pravé horní hrany kanálu. Jde o opracovaný žulový sloupek hranolového tvaru se zaoblenou zadní částí. Jeho současná výška je 27 cm nad mírně svažitým terénem, pod terénem sloupek ještě pokračuje a v dolní části je mírně rozšířen a jen hrubě otesán. Jeho šířka je 21 cm a hloubka 12 cm. Hlava je zaoblena, výška zaoblení je 4 cm. Na přední straně, obrácené ke kanálu je vytesána číslice 36 o výšce 15 cm a kolorována je dnes již prakticky vybledlou červenou barvou. Číslice „6“ má horní část číslice nápadně protaženu šikmo vzhůru. Povrch kamene je zvětralý a částečně porostlý mechem.