sáhový kámen č. 61

Počínaly od začátku kanálu u Rosenauerovy nádrže nedaleko bavorských hranic, celkem jich původně bylo 135. Rakouský sáh měří 1,8964842 m, vzdálenost mezi jednotlivými kameny je tedy 379,3 m. Délkové značení plavebního kanálu sloužilo k orientaci v trase celého kanálu, v praxi plavení napomáhaly třeba k rozdělení obsluhy kanálu do jednotlivých úseků, k rychlé orientaci při různých příhodách a plánování oprav. První část kanálu, nazývaná „starý“ kanál, jež začínal na Jelení u chalupy čp.113, a který byl vystavěn v letech 1789 – 1793 pod vedením ing. Josefa Rosenauera, měl značení jiným způsobem – sáhové číslování bylo vytesáno do stěn kamenného opevnění kanálu. Po prodloužení kanálu o další úsek až k Rosenauerově nádrži, vystavěného v letech 1821 – 1823 pod vedením inženýra Falty, bylo v celé stávající délce plavebního kanálu provedeno nové číslování pomocí sáhových kamenů. Kameny jsou typizovány, i když v jejich v rozměrech jsou u jednotlivých sloupků drobné rozdíly, pouze první značení – „nulté“, je oproti zvyklosti vytesáno do kamenného překladu stavidla. Číslice vytesané na sáhových kamenech nemají jednotný styl. Tyto aspekty vedou k domněnce, že všechny sáhové kameny nebyly zhotoveny jedním kameníkem. Sáhový kámen č. 61 se nachází v úseku první etapy výstavby plavebního kanálu z let 1789 – 1793, osazen však byl až po skončení etapy druhé, která byla dokončena v roce 1823. Nachází se pod Moltrovo lesem, asi 1,16 km za odbočení Želnavského smyku. Plavební kanál v těchto místech vede v nadmořské výšce cca 837 m. Sáhový kámen je umístěn ve vzdálenost pouhých cca 0,60 m od pravé horní hrany kanálu, ten je zde ve špatném stavu, kamenné zdi jsou rozpadlé, kanál je z velké části zanesen náplavami a zarostlý. Jde o opracovaný žulový sloupek hranolového tvaru, jehož současná výška je pouhých 22 cm nad téměř rovným terénem, pod terénem níže je sloupek mírně rozšířen a jen hrubě otesán. Jeho šířka na přední straně je 21 cm a jeho hloubka je na pravé straně 11 cm, na levé 15 cm. Hlava je zaoblena, výška zaoblení je 5 cm, v přední jsou částečně odštípnuty oba rohy. Na přední straně, obrácené ke kanálu je hluboce vytesána číslice 61 o výšce 16 cm, číslice šest je směrem nahoru nápadně protažena, číslice jsou kolorovány je dnes již značně vybledlou červenou barvou. Sloupek sáhového kamene je silně vykloněn směrem dopředu. Povrch kamene je silně zvětralý a porostlý mechem.