stáje

Klášterní hospodářský dvůr se rozkládá na půdoryse obdélníka a ačkoliv tvoří podstatnou část národní kulturní památky zlatokorunského kláštera, jeho objekty na základní stavebně historické posouzení stále ještě čekají. Nejistá je i doba jeho vzniku, kterou snad lze hledat až v pohusitských časech. Budova stájí je renesančního původu. Obdélná budova v severní části hospodářského dvora.Zastřešení je sedlové, krytina je keramická bobrovka. SZ stěnu tvoří ohradní zeď dvora a je opřena do dvou opěráků. SV stěna obsahuje kromě dvou ležatých obdélných okének dva pravoúhlé vstupy v kamenných venýřích. na JV straně navazuje další trakt napříč (dům čp. 39). Na dvorní straně je fasáda sedm os otvorů, třetí a sedmá osa je tvořena vstupy do objektu. Ostatní osy jsou tvořeny ležatými obdélnými okénky. Zhruba uprostřed délky je na dvorní střešení rovině vikýřek se sedlovou stříškou.