přepřahací stanice

Objekt přepřažní stanice je štítově orientovaný k českokrumlovské silnici, silnice Č.Budějovice kopíruje jeho východní průčelí. Původní areál byl vystavěn jako dvoukřídlá usedlost kolem obdélného dvora, jejž na volných stranách uzavíraly ohradní zdi s vraty proti sobě. Po zástavbě a zastřešení dvora získal podobu tří souběžných a k sobě přiléhajících traktů s trojúhelnými štíty a sedlovými střechami krytými korunově bobrovkami. Úžlabí mezi střechami jednotlivých traktů je vysoko oplechováno. Střechy jsou v jižní polovině délky propojeny zastřešenými průchody. U středního traktu se poblíže jižního štítu nad střechu vypíná dřevěná zvonička s osmistrannou bání, u krajních traktů střechu prostupuje omítnuté komínové těleso se zaklenutým otvorem a sedlovou stříškou. Levý, východní trakt byl obytný s někdejší krčmou, částečně podsklepený, střední trakt zaujímá zastřešený a zastavěný dvůr, v západním traktu byla stodola a stáje. Jižní strana – štítové průčelí všech tří traktů je prosté, bez soklu, s několika vrstvami hladkých omítek s barevnými nátěry ploch a iluzorních prvků: Pravý, východní trakt má jednu okenní osu a dva vstupy. Okenní otvor je z vnější strany zabedněn, zvýrazněn je plochou šambránou s ušima a širokým klenákem se strukturovaným povrchem. Vstupy jsou pravoúhlé, nestejných výšek, s hlubokými špaletami, nepůvodně uzavřené, kolem otvorů znatelná pasparta, vytvořená barvou nátěru. Ukončeno je prakticky opadanou plochou štukovou římsou, pod níž je viditelný nátěr cihelného odstínu, který původně tvořil římsu, navazující na nárožní barokní kvádrování parteru. Na římsou se vypíná prostý trojúhelný štít, zvýrazněný fabionovým rámem a členěný dvěma téměř čtvercovými okny s odstraněnou výplní. Střední trakt má v ose prolomenou půlkruhově klenutou bránu a vlevo od ní jeden okenní otvor. Vpravo od brány pod opadanou omítkou jsou viditelné dvě okenní zazdívky. Na průčelí napojený trojúhelný štít byl při rekonstrukci druhotně vyzděný na místo původního štítu zříceného. Je vyzděn z plných cihel a dosud nebyl opatřen omítkou. Ve středu štítu jsou vynechána dvě svisle obdélná okénka. Průčelí levého západního traktu je prosté, dvouosé. Okénka jsou malá, vodorovně obdélná, bez výplní. Průčelí plynule přechází do trojúhelného štítu, prolomeného dvěma většími svisle obdélnými okny se zděnými špaletami, s dřevěnými rámy. Vnější rámy mají drážku po celém obvodu pro vkládání „zimních oken“. Levé okno je bez výplně, u pravého se dochovala vnitřní dvoukřídlová, dovnitř otvíravá výplň, členěná do osmi tabulek. Severní strana – průčelí všech tří traktů je prosté, se třemi štíty: Průčelí levého východního traktu je se soklem a má jednu okenní osu a jeden vstup. V soklu při pravé straně je prolomeno sklepní okénko. U otvorů chybějí výplně, uzavřeny jsou jen provizorně. Okno zdůrazněno šambránou s vrcholovým klenákem. Průčelí je ukončeno prostou plochou štukovou římsou. Nad římsou se vypíná trojúhelný štít, lemovaný profilovaným rámem. Ve středu štítu jsou prolomena dvě okénka ve větší vzdálenosti od sebe, bez výplní. Průčelí se štítem jsou opatřeny hladkými omítkami s bílým nátěrem, sokl je nahozen omítkou hrubou. Průčelí středního traktu má dvě okenní osy, jeden vstup a polokruhovou bránu ve středu. Z původního zdiva průčelí se dochovaly pouze okrajní části, zbylé zdivo s bránou a trojúhelný štít se dvěma okénky jsou dostavěny novodobě. U brány se dochovaly pouze kamenné odrazníky. Vstup v levé části průčelí je segmentově završený, z vnější strany dochován otisk původní zárubně. Okénka jsou malá, v nestejných výškách, bez výplní. Pravé západní průčelí severní strany je prosté, se dvěma svisle obdélnými nikami s barokními zalomenými štěrbinovými větracími otvory. Vlevo od nik je prolomeno velmi drobné, svisle obdélné okénko. Na průčelí plynule navazuje trojúhelný štít, členěný dvěmi menšími nikami s vodorovně obdélnými větracími otvory. Omítka průčelí je hladká, ve velmi špatném stavu, opatřená bílým nátěrem. Východní strana – průčelí pravého traktu je prosté, bez soklu, s pěti okenními osami a jedním vstupem. Dvě okna z levé strany jsou čtvercová s dochovanou původní mříží, tři svisle obdélná, u všech oken chybí výplně a jsou provizorně zabedněna. Dvě okna zprava jsou u vrchní úpravy zvýrazněna pásovou šambránou v barvě nátěru, další tři okna mají plastické štukové šambrány s ušima a vrcholovým klenákem. Pod opadávajícími omítkami v průčelí jsou viditelné další zazděné okenní otvory. Průčelí vrcholí profilovanou korunní římsou. Omítka průčelí je hladká, ve velmi špatném stavu, poslední nátěr je okrové barvy, viditelné jsou další omítkové vrstvy a nátěry. Západní strana – průčelí levého, západního hospodářského traktu je prosté, s vraty a jednou okenní osou s probouraným parapetem do hloubky až k terénu a svisle obdélnou nikou se zalomenou větrací štěrbinou. Vrata jsou dřevěná, dvoukřídlová, ven otvíravá, křídla jsou osazena na točnici, v dolní části na trn. Průčelí je ukončeno fabionovou korunní římsou. Na fotografii z roku 1928 je u jižního konce západního průčelí zachyceno rozšíření obytné části v půdním prostoru vysazením hmoty širokého obytného vikýře nad střešní rovinu s trojúhelným štítem a sedlovou střechou, napojenou na střechu západního traktu. Ve štítu je prolomeno svisle obdélné okno se šestitabulkovým členěním. V parteru pod nástavbou je otevřena arkáda se stlačeným obloukem, lícující s rovinou průčelí traktu, v zadní stěně arkády je viditelné vysoko umístěné okénko. Severně od arkády je zachycena část přízemního přístavku s pultovou střechou, napojenou na střechu traktu. Arkáda se štítem a přístavek byly odstraněny, dochovaly se pouze zbytky půdní vestavby. V těsné blízkosti východního průčelí pravého východního traktu se nachází podzemní zaklenutý sklípek přístupný po kamenném schodišti. Tento sklípek není součástí památkově chráněné přepřahací stanice. Blízko západního průčelí levého západního traktu se dochovala původní studna roubená kamenem. Tato studna není součástí památkově chráněné přepřahací stanice. V blízkosti přepřažní stanice se nalézala jedna z výhyben, které umožňovaly relativně plynulý provoz oběma směry. Do dnešní doby se však nedochovala.