stáje

Jedná se o přízemní obdélný objekt rozm. 22,5 x 10,5 m, s podélnou osou S – J, vystavěný ze smíšeného omítnutého zdiva, štíty jsou cihelné, zakrytý je sedlovou střechou s námětky, krytou bobrovkami korunově, na západní straně nad rovinu střechy vystupuje vlevo mimo osu jeden prkny bedněný vikýř se sedlovou střechou, uzavřený dvoukřídlovými, ven otvíravými dvířky s kovářskými závěsy. Přilehlá komunikace je o cca 70 cm výš než podlaha stáje v interiéru. Uliční štítové průčelí na severní straně je prosté, bez architektonických prvků. Prolomeno je dvěma vraty š. 300 cm s rovným nadpražím, v současné době bez křídel. Nadpraží otvory vrat jsou přeloženy monolitickými betonovými překlady, z vnitřní strany otvorů je vytvořen segmentový oblouk. V horních částech špalet se dochovaly železné objímky točnic dřevěných vrat. Průčelí vrcholí cihelným trojúhelným štítem, prolomeným dvěma malými, od sebe dosti vzdálenými, svisle obdélnými okénky s dřevěnými rámy bez výplní, z vnitřní stany je proti přístupu ptáků provizorně napnuto drátěné pletivo. Omítka průčelí je hladká, opatřená vápenným nátěrem. Východní průčelí je prosté, se čtyřmi okenními osami: Vodorovně obdélná okénka s dřevěnými rámy jsou uzavřena skleněnou výplní bez členění, osazená jsou v hlubokých špaletách. Nad okénky se nachází malé čtvercové větrací otvory, ústící do prostoru mezi klenou a trámovým stropem. Šikmá prkenná římsa chybí. Omítka je hladká s vápennými nátěry. Západní průčelí je prosté, bez architektonických prvků, se čtyřmi okenními osami a vstupem v ose. Okénka jsou stejné konstrukce a výplně jako u východního průčelí, větrací otvor nad nimi je však pouze u druhého okénka zleva. Vstup je segmentově zaklenutý, výplň chybí. Omítka je hladká, s vápennými nátěry, opadaná, dochovala se jen torzálně. Na stáje ve stejné hmotě v prodloužení směrem k jihu plynule navazuje objekt čp. 20, který byl vystavěn později a není již součástí památkově chráněných budov koněspřežní dráhy.