náspy, zářezy, mosty a pozůstatky strážního domku

Úsek bývalé koněspřežní dráhy se nachází na území bývalého hraničního pásmy poblíže státní hranice s Rakouskem, jižní konec je zhruba ohraničen kolmo probíhající silnicí Rybník – Český Heršlák. Tento úsek s mírně esovitě zvlněnou trasou, o délce 543 m, probíhá zhruba jihovýchodním směrem. Začíná zvyšujícím se náspem, který je po 54 m přerušen pilíři bývalého dřevěného mostu přes lesní cestu a vodoteč. Most šířky 3,80 m, výšky cca 4,7 m a kolmého rozpětí 8,40 m byl konstruován jako šikmý, s pilíři z lomového kamene na maltu vápennou, lícové plochy mírně šikmé. Křídla jsou šikmá, na ně se napojuje částečné kamenné obložení dolní části navazujících náspů. U severního nároží západního pilíře je u paty ze zdiva vysazen kámen plnící funkci jakéhosi odrazného kamene. Úsek pokračuje postupně se snižujícím náspem v délce 56 m, pak přechází v zářez ve svahu délky 199,5 m, který ke konci dostává profil náspu, potom se opět mění v zářez délky 97,5 m, který byl na svém konci vylámán ve skále. Navazuje 17 m dlouhý násep ve svahu měnící se v zářez, pak následuje 19 m dlouhá rovina, na které byl situován strážní domek. Z domku o obdélném půdorysu 7,8 x 5,3 m se dochovaly pouze zbytky zdiva do maximální výšky 2 m. Jedenáct metrů jižně od domku jsou pozůstatky jakési stavby o půdoryse 5,0 x 3,5 m, není zřejmé, zda měla souvislost s koněspřežní dráhou – zbytky této stavby nejsou součástí chráněné památky. Dále úsek pokračuje stále se zvyšujícím, od náletů vyčištěným a zatravněným náspem, který po 83 m je ukončen pilíři bývalého vysokého dřevěného mostu o celkové délce cca 9 m, přecházející přes bezejmennou vodoteč, přitékající od jihozápadu a vtékající do nedalekého rybníka. Most se v současné době dlouho prezentoval pouze s jedním, severozápadním pilířem. Teprve asi v roce 2010 byl při rekonstrukci objeven zbytek druhého, jihovýchodního pilíře, jehož horní část byla ubourána v souvislosti s výstavbou silnice, využívanou ve druhé polovině 20. století k rychlému přesunu pohraničníků kolem státní hranice. Dolní část pilíře byla přilehlými terénními úpravami zakryta zeminou. Most o typizované šířce 3,8 m má světlost mostního tvoru 4,45 m, jím v neupraveném korytě protéká vodoteč. Skloněná výška severozápadního pilíře je 9,85 m, protilehlého pilíře 2,77 m. Čelní zdi pilířů jsou silně skloněny z důvodu velkého tlaku zeminy náspu. Ze stejného důvodu šikmá křídla mostu u obou pilířů jsou značně široká, až 15 m, se skloněnou lícní plochou a v líci jejich zdiva jsou vytvořeny odskoky, plnící funkci zpevňujících pilířů. V korunách obou pilířů je z bezpečnostních důvodů osazeno novodobé dřevěné zábradlí, které není součástí chráněné památky.