zářez, násep a hraniční most

Úsek koněspřežní dráhy se zářezem, náspem a pilířem mostu je nejjižnějším a posledním úsekem na našem území, situován je těsně u státní hranice s Rakouskem, u které končí. Dochovaný úsek o délce 283 m prochází mírným obloukem s osou směřující od severozápadu k jihovýchodu. Začíná nedaleko cesty Rybník – Český Heršlák zářezem v terénu, který je zprvu v délce 16 m porušený, pak 164 m je zářez v dobrém stavu, vylámaný ve skále. Nato přechází v polozářez ve svahu, který se po 81 m mění v násep, jež je po 22 m ukončen bývalým dřevěným hraničním mostkem se zděnými pilíři, který přemosťoval bezejmennou vodoteč. Mezi oběma pilíři mostu prochází státní hranice s Rakouskem. Most má rozpětí 7,10 m. Pilíř na české straně se šikmými křídly se dochoval do výšky 4,30 m. Jinak typizovaná a dodržovaná šířka těchto mostů 3,80 m je v tomto případě se svou šířkou 3,85 m o pět centimetrů zvětšená. Čelo pilíře má mírně skloněnou lícní rovinu. K mostu jsou připojena šikmá křídla se skloněnými lícními rovinami. Most je vyzděn z lomového kamene, pojivo spár mezi zdícími kameny je v líci silně vypadané, konce obou křídel jsou zřícena. Zdivo je též narušováno do spár vrostlými náletovými dřevinami.