zámecká zahrada

Zámecký areál v Chroustovicích leží v úrodném východním Polabí, na jihovýchodním okraji obce, na obou březích řeky Novohradky, která jím protéká. Areál je součástí barokní komponované krajiny, v jejímž centru se nachází zámecká zahrada. Patří mezi unikátní historickou zeleň pozdního baroka, ovlivněnou realizacemi André Le Nôtra, charakterizované výraznou iluzivní složkou. Optický dynamismus se projevuje na centrální ose celé barokní kulturní krajiny spojující nedochovaný lovecký zámeček Neulust přes čestné nádvoří, s dominantou zámku, zahradu a bažantnici, ukončené point de vue. Tato osa je často pravoúhle křížena sítí cest, ale i vodními příkopy i samotným charakteristicky upraveným řečištěm řeky Novohradky dle tvorby André Le Nôtra. Zámeckým areálem osa vede na čestném nádvoří přes vodní příkop tři klenuté mostky a před jižním průčelím zámku středem bazénu s fontánou (elipsovitého tvaru, obložena pískovcem z roku 1976). Osa v zahradě prochází dále přes Novohradku železobetonový most a cestou k zahradní bráně, most (přes Dvakačovický náhon), obnoveným stromořadí (v roce 2008) do bývalé bažantnice. Ohrazení zahrady má monumentální pojetí, zejména vstupní brána, s pilíři, zdobenými pískovcovými vázami. V oplocení směrem do bažantnice dvoukřídlá vstupní vrata, s brankami po stranách. Pilíře brány zděné, omítané, ukončené krycími deskami s pískovcovými piniemi. Monumentální vodní kanál se třemi kamennými mostky. Čestným nádvořím protéká ve směru V - Z jedno ramen Novohradky, zde s obezděnými přímými břehy, ukončenými profilovanými kamennými deskami. Kanál uprostřed a po stranách překlenut (stlačeně valeně) kamennými mostky s výrazně modelovanými kamennými zábradlími. Pohled do symbolického nekonečna zahrad a historické kulturní krajiny bylo původně možné shlédnout ze zahradního schodiště. Zahradní schodiště je komplikovaná, osově souměrná stavba v jádře obdélná, na bocích ustupující, prolamovaně ukončené části. Středem prostupuje průchod do přízemí zámku, po jeho stranách tři sloupy na vysokých soklech s profilovanými patkami a hlavicemi a obdélnými rámci na dřících, krajní sloupy válcové, s ionskými hlavicemi s vejcovcem a přívěsky, střední tvořen subtilním kónickým pilířem. Horní terasa dlážděna pískovcovými deskami. Zábradlí zdobí uprostřed vypjaté mřížové pole s korunovaným aliančním znakem Kinských. Na pilířích sochařská výzdoba: v čele čtyři skulptury s putti, dále dvě řady váz modelované boltcovými prvky, kombinovanými s květy růží. Jednotlivé vázy se svým provedením liší (neobarokní po roce 1861 - ?). Sousoší s putti na terase schodiště: čtyři mírně se lišící sousoší, 120 cm vysoká, pískovcová, skládající se vždy ze dvou putti na imaginárním útvaru z rokajů a boltců (1861 - neobarokní). Mezi západními budovami předzámčí omítaná zeď krytá pískovcovými deskami, v ní půlkruhově zaklenutá branka v hladkém portálu s klenákem. Vegetační složku zahrady tvoří zejména stříhané živé ploty, parterová (broderiové) pole a aleje lip lemující monumentální kanál řeky Novohradky. Mezi formální zahradou a oplocením směrem k bažantnici byly později vysazeny introdukované a přešlechtěné formy domácích dřevin (kompozičně významné - nedochovaný Fraxinus excelsior 'Diversifolia' a Liriodendron tulipifera). Novodobé, dendrologicky zajímavé výsadby, nemají památkovou hodnotu.