zámecká zahrada

Zámecký areál je situován jižně od městského centra. Svou rozlohou 42,69 hektarů patří k největším zámeckým zahradám v regionu. Rozdělit jí lze na bývalou okrasnou zahradu a tzv. Starou oboru (resp. „borek“ – název vychází ze skalnatého podloží s porostem borovic, mající lesní charakter s pozůstatky liniových prvků a solitérních dřevin). Terén přírodně krajinářské úpravy je poměrně členitý s výrazným širokým lučním průhledem (600 m), který probíhá na jih od zámku a stoupá na mírné návrší. Při zpětném pohledu z tohoto návrší je horizontálně nad střechami zámku vidět jednu z dominant Polabí - Kunětickou horu. Na jižním okraji zahrady je situován Zámecký rybník, na něhož navazuje nejzajímavější partie s porostem borovice lesní tzv. "Borovina". Na potoce Podolka, při jeho vtoku na území zámecké zahrady se v její ohradní zdi nacházelo (do povodně v roce 2020) torzo dřevěných sklápěcích plovoucích vrat. Potok Podolku překonává na území zámecké zahrady celkem 5 mostů. Původně byly mosty klenuté, dnes již mají mnohé z nich mostovku zhotovenou z železobetonové desky. Na východ od budovy zámku je situován dřevěný altán (z roku 1980) s původními dřevěnými anglickými lavicemi ze začátku 20. století. Na východ od zámku stojí bazén s fontánou. Na malém náměstí před budovou zámku stojí desetiboká pískovcová kašna, socha sv. Václava a socha sv. Jana Nepomuckého. V průjezdu vedoucím z nádvoří zámku do zámecké zahrady je osazena dvoukřídlá kovaná mříž, která je zčásti prosklena (umělecká kovářská práce). Charakteristickým znakem zámecké zahrady je dochované obvodové ohrazení. Na severní straně zahrady, je podél silnice vysoké kovové oplocení. Jednotlivé pole z ocelových čtyřhranných tyčí, nahoře opracovaných do špice. Na západní a jižní straně areálu kamenná ohradní zeď. Na východní straně plot dřevěný, tyčkový a část zde tvoří plot z ocelového pletiva. Umělecky hodnotné jsou i zábradlí na jednotlivých výše zmíněných mostech, často s uplatněním rostlinného motivu. Na mostě přes potok Podolku v prostoru pod "Borovinou" je jednoduché ozdobné litinové zábradlí. Na dalších třech mostech zábradlí obnoveno v 60. letech 20. století. Na mostě přes potok Podolka oproti JV rohu zámku je po obou stranách mostu kovové zábradlí vysoké 80 cm a dlouhé vždy 4 metry.