prelatura

Samostatně stojící jednopatrová zděná omítaná budova na půdorysu „L“, v západním hlavním křídle se středním převýšeným rizalitem. Střechy nové prelatury valbové pokryté prejzy a střecha starého opatství sedlová s nestejnými pulty, pokrytá prejzy. V pultech střech pultové vikýřky a při hřebeni hranolové hladce omítané komíny s vzhůru se rozšiřujícími hlavicemi. Západní křídlo nad obdélným podélným půdorysem, podélnou osou orientované ve směru JZ-SV. SZ podélné průčelí o 23 osách se středním převýšeným pětiosým rizalitem. Devítiosá část vlevo od rizalitu náleží starému opatství. Tato část členěna vlivem terénu zanikajícím soklem, hladkými pilastry se svislou drážkou a s plošnými hladkými hlavicemi. Přízemí ukončeno jednoduše profilovanou kordonovou římsou krytou bobrovkami a podloženou hladkým pásem. Okna přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá s poutcem, v líci zdiva a s meziokenními mřížemi, orámovaná prostými šambránami a s podokenním průběžným hladkým páskem. V patře obdélná dvojitá dvoukřídlá okna se středním poutcem, členěná do osmi tabulek, v líci zdiva, orámovaná prostými šambránami, s podokenním průběžným hladkým páskem a s obdélnými parapetními výplněmi. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou podloženou hladkým pásem. Střední rizalit, s kamenným soklem s obdélnými podélnými okénky. Přízemí člení pásově bosované pilastry, sokly spojuje průběžná římsa, toskánské hlavice nesou průběžný vlys a kordonovou římsu. Na římse pilastry, členící 1.patro, patky na soklech s obdélnými vpadlinami, spojené průběžnou římsou, kompozitní hlavice nesou kamenný vlys a korunní římsu podloženou esovitými konzolkami. Okna přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá se středním poutcem, členěná do dvanácti tabulek, v líci zdiva, s kamenným ostěním s uchy se střapci a lištami po obvodu, ve stojkách a nadpraží plasticky zdobené svazkové klenáky, v parapetech obdélné výplně. Nad nadpražími obdélné pole. V patře obdélná dvoukřídlá dvojitá osmitabulková okna, s obdélnými parapetními výplněmi, kamenným ostěním s lištou a se střídajícími se trojúhelnými a segmentovými frontony. Nad nimi čtvercová dvojitá křížem členěná okna v líci, s kamenným ostěním s uchy s kapkami a lištou po obvodu. Vlevo rizalitu dvouosá část stejného členění, v přízemí dva stejné vstupy. Ostění kamenné, obdélného obrysu, otvor ukončen obloukem s náběžními články a vrcholovým klenákem, ve cviklech plastické růže. Dveře dřevěné dvoukřídlé profilované. Na nadpraží vstupů dosedá po jednom čtvercovém okně s kamenným ostěním s uchy, lištami po obvodu a hlavním svazkovým klenákem. Část průčelí vpravo rizalitu o sedmi okenních osách stejného členění, akorát pilastry zdvojené, v patře s iónskými hlavicemi a okna patra s přímými nadokenními hlavicemi. Stejné členění přechází na JZ devítiosé podélné průčelí jižního křídla. Jihovýchodní průčelí jižního křídla hladké s otupeným nárožím, v něm jedna osa, v přízemí obdélný vstup s kamenným ostěním s lištou po obvodu a v patře obdélné dvojité dvoukřídlé okno se středním poutcem členěné do dvanácti tabulek, v líci zdiva, s podokenní římsou, orámované šambránou s uchy a lištou po obvodu. Vpravo v přízemí dvě okenní osy, okna obdélná dvojitá dvoukřídlá s poutcem členěná do osmi tabulek, v líci zdiva, s podokenními římsami, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu. V patře jedno okno jako v otupené části. Průčelí neotupené části má kordonovou římsu podloženou pásem. Průčelí ukončeno profilovanou korunní římsou. Římsy přecházejí na přístavek na který navazuje arkádová chodba. JZ průčelí přístavku členěno dvěma osami slepých oken orámovaných šambránou s lištou po obvodu. Nádvorní průčelí západního křídla se středním převýšeným pětiosým rizalitem, vlevo čtyři osy a vpravo dvě, dále vpravo přiléhá hladké průčelí starého opatství. Průčelí nové prelatury zachovává systém členění, značně zjednodušený provedený pomocí plochých štukových lisén. Ve střední ose rizalitu obdélný vstup s nadsvětlíkem, ostění kamenné s lištou po obvodu, dveře dřevěné dvoukřídlé. Nad vstupem obdélná kamenná deska. Okna v přízemí obdélná se středním poutcem, členěná do osmi tabulek, v líci zdiva, s podokenními římsami, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu. V patře rizalitu obdélná osmitabulková okna v líci, orámovaná šambránami s lištou a s přímými nadokenními římsami. Pod korunní římsou podloženou konzolkami v osách čtvercová dvojitá křížem členěná okna v líci zdiva, orámovaná šambránami s lištou po obvodu. Mimo rizalit okna jako v přízemí. V první a druhé ose u jižního křídla mají okna ubourané parapety a v obvodové zdi jižního křídla otisk pultové střechy. Nádvorní průčelí starého opatství dvoupatrové hladké celkem o deseti okenních osách, pětiosá severní část ustoupená za líc. V přízemí širší části přiléhá novodobá přístavba garáží. V první ose z jihu obdélný vstup s novodobými dvoukřídlými prosklenými dveřmi. Okna vesměs dvojitá dvoukřídlá členěná do tabulek, v líci zdiva a různé velikosti. Nádvorní průčelí jižního křídla o sedmi osách, s přiléhajícím dvouosým přístavkem před arkádovou chodbou. Průčelí zachovává systém členění, značně zjednodušený, provedený pomocí plochých štukových lisén. Okna obdélná dvojitá dvoukřídlá se středním poutcem, v líci zdiva, orámovaná šambránami s uchy a lištou po obvodu.