usedlost

Venkovská usedlost je situována při JV okraji obce, podél místní komunikace. Jedná se o uzavřenou venkovskou usedlost s budovami seskupenými kolem protáhlého dvora. Usedlost byla zmodernizována a upravena k výrově a prodeji sýrů a mléčných výrobků. Areál usedlosti je tvořen na SV straně podélným obytným stavením s novým přístavkem zádveří, na které navazují zmodernizované chlévy. Obytné stavení, podélně orientované, má SV volutový štít orientovaný do přilehlé komunikace. Na JV straně dvora se nachází průjezdná stodola s rozšířením na východ. Na dvorní, SV straně, byl nověji přistavěn přístavek a přístřešek. JZ stranu dvora tvoří stáje, dále odskočená kolna s navazujícími chlévy na půdorysu písmene L s novou příčnou částí do dvora. Chlévy i kolna byly zmodernizovány. Východní stranu dvora uzavírá drobný hospodářský objekt, jehož asymetrický trojúhelný severní štít je orientován k přilehlé komunikaci. Mezi drobným hospodářským objektem a obytným stavením je vklíněna brána. V areálu se nacházejí i nechráněné objekty – zádveří u obytného stavení, přístavek u stodoly, nová část kolny. Památková ochrana se vztahuje na budovy na pozemku st.parc.č. 36.