venkovská usedlost

Venkovská usedlost na jihozápadním okraji vsi. Dvoustranná dispozice na půdorysu "L" se štítově orientovaným obytným stavením. Obytné stavení završuje trojúhelný štít členěný dvěma pilastry pokrytými škrábaným motivem otevřeného písmene "V", pilastry, propojené segmentovou římsou, ukončují zjednodušené volutové hlavice. Mezi pilastry dvě kulatá větrací okénka s hladkou šambránou. Ve vrcholu štítu a v ploše tři kvadriloby, mezi pilastry velký čtyřlist, spodní hranu štítu zdobí vlys se dvěma řadami kruhů. Dvouosé průčelí člení tři pilastry s motivem zaěšeného trojlistu, po stranách dvě lizeny s rustikou, průčelí ukončuje zubořezová římsa. Na nároží obytného stavení navazuje jednoduchá brána s rovným překladem a segmentová branka pro pěší s "odlehčovacím" segmentovým pasem v nadpraží provedeným ve štuku. Vpravo od branky velký motiv štukové čabraky. Na obytné stavení navazuje obdélný objekt někdejších chlévů zaklenutých segmentovými klenbami do traverz, závěr dispozice tvoří malý prasečí chlívek zaklenutý rovněž klenbami do traverz. Dispozici usedlosti uzavírá příčně postavená průjezdná stodola.