usedlost

Usedlost čp. 67 s výklenkovou kaplí v ohradní východní zdi je umístěna v severní části obce Borovany. Vstupní průčelí je tvořeno štítem obytného stavení, které je ustoupeno do pozadí za keramickou ohradní zeď s výklenkovou kaplí a štítem hospodářského stavení. Mezi těmito objekty je ohradní zeď s pilíři, které nahradily zbouranou bránu s brankou. Usedlost nepravidelného tvaru je významným prvkem urbanistického uspořádání jádra vsi. Jednotlivé budovy usedlosti se rozkládají kolem dvora nepravidelného tvaru, který je přístupný z východu, od silnice. Severní hranice je tvořena obytným stavením na které plynule navazuje hmotově stejný objekt chlévů. Na západě je usedlost uzavřena průjezdnou navýšenou stodolou s kolnou jenž mají sedlovou střechou. V JV rohu areálu se nachází hospodářský objekt otočený štítem k východu. Již zmíněné vstupní průčelí je tvořeno štítem hospodářského stavení, ohradní zdí s pilíři a ohradní zdí z keramických tvarovek se zakomponovanou výklenkovou kaplí.