venkovská usedlost

Areál uzavřené venkovské usedlosti čp. 11 se nachází na návsi v obci Pohoří a do návsi je orientováno vstupním průčelím, které je tvořeno podélnou fasádou obytného stavení a štítem špýcharu, mezi nimiž je vjezdová brána. Předmětné budovy jsou soustředěny kolem obdélného dvora. Usedlost tvoří obytné obdélné stavení na severu areálu, které bylo zmodernizováno a nevhodně opraveno, bylo vestavěno podkroví s patrovou nástavbou do dvora a s trojúhelným vikýřem do návsi, byl přestavěn volutový památkově hodnotný východní štít. Na obytné stavení navazují stáje se sedlovou střechou. Na jihu je areál uzavřenou obdélnou stodolou se sedlovou střechou. Na východě areálu je situován patrový špýchar, který ustupuje do pozadí oproti obytnému stavení. Špýchar byl rovněž zmodernizován a památkově hodnotný volutový štít byl přestavěn na trojúhelný jednoduchý štít. Na špýchar navazují chlévy. Z památkového hlediska byla usedlost nevhodně opravena a narušena a ztratila svojí památkovou hodnotu.