socha sv. Jana Nepomuckého

Hodnotná barokní plastika světce sv. Jana Nepomuckého z počátku 18. století se nachází v severní části obce při silnici směr Lukavec v ohradní zdi u zaniklého zámku. Podle místních obyvatel stávala původně na opačné straně silnice u rybníku a přenesena byla někdy v 50. letech po té, co ji opilí mládenci skáceli a poničili (uražená ruka a část kříže). Plastika v podživotní velikosti je umístěna na vysokém hranolovém soklu ukončeném výrazně přesahující profilovanou římsou. Sokl je zdobený rytými rámy s ujmutími rohy. Na čelní straně soklu se v rámu nachází torzo latinského nápisu s chronogramem. Nápis informuje že sochu nechala vyhotovit rodina Ubelli ze Siegburgu.Na soklu na nízkém plintu je osazena kamenná plastika sv. Jana Nepomuckého. Postava světce stojí v kontrapostu s výrazným esovitým pohybem. Váha těla spočívá na levé noze, pravá předsunutá noha je ohnuta v koleni. Hlava je skloněna a spolu s celým tělem výrazně natočena k pravému rameni. Světec je oděn v obvyklé kanovnické roucho s biretem na hlavě. Roucho splývá v obloukových, diagonálně kladených záhybech, lem suknice je zdoben krajkou. Pravá ruka položená na prsa přidržuje kamenný krucifix opřený o pravé rameno. Levá ruka je volně spuštěná podél těla. Materiál: červený pískovec (nučická arkóza) Rozměry: sokl cca v.139xš.49xh.40 cm, římsa cca v.25xš.78xh.68 cm, socha cca v.149 cm